nieuws

‘Verzekeraar moet uit auto gestolen golfclubs vergoeden, ook al lag andere golftas in zicht’

Schade 3920

‘Verzekeraar moet uit auto gestolen golfclubs vergoeden, ook al lag andere golftas in zicht’

Europeesche Verzekeringen moet de diefstal van 14 golfclubs uit de achterbak van de auto van een verzekerde vergoeden, ook al lag er op de achterbank een andere golftas. Volgens de verzekeraar had het slachtoffer door die tas in het zich te laten liggen er niet alles aan gedaan om schade te voorkomen. Het Kifid oordeelde anders. “Het was immers hier denkbaar dat de tas op de achterbank leeg was, omdat de eigenaar die golfuitrusting uit de auto had gehaald en had meegenomen.”

Een golfliefhebber leed in april vorig jaar € 2000 schade toen ’s nachts een golftas met 14 clubs uit zijn auto werd gestolen. De tas lag in de kofferbak die was afgeschermd door de hoedenplank. In de golfverzekering die de consument bij Europeesche Verzekeringen had lopen, staat dat diefstal uit voertuigen niet vergoed wordt als er geen sporen van braak zijn en als de uitrusting van buitenaf zichtbaar was opgeborgen.

‘Alles aan doen om schade te beperken’

Aan beide voorwaarden voldeed de golfer, maar toch wilde de verzekeraar niet uitkeren. Aanvankelijk omdat niet geloofd werd dat de golftas inclusief 14 clubs in de achterbak paste. Toen de verzekerde met een foto kon bewijzen dat daar wel voldoende ruimte voor was, beriep de Europeesche zich op een andere voorwaarde uit de verzekering: “U moet er alles aan doen om schade te voorkomen en te beperken.”

Volgens de verzekeraar had de verzekerde dat niet gedaan. Immers, op de achterbank had in het zicht een doos gestaan met een andere golftas die de auto-eigenaar te leen had van een winkel. “Het is een feit van algemene bekendheid dat het risico op inbraak in voertuigen veel groter is indien van buitenaf zichtbaar is dat er spullen aanwezig zijn in de auto. Consument had de schade kunnen voorkomen door geen waardevolle golfspullen in de auto te laten liggen en bovendien niet van buitenaf zichtbaar een doos met een golftas op de achterbank te plaatsen”, verweerde de Europeesche zich.

Geen verband leggen tussen voorwaarden

Het Kifid is het met die redenering niet eens. “Het was immers hier denkbaar dat de tas op de achterbank leeg was, omdat de eigenaar die golfuitrusting uit de auto had gehaald en had meegenomen. Daarom is het aan Verzekeraar om haar Voorwaarden in dit verband zodanig aan te passen dat voor situaties zoals de onderhavige duidelijk is dat ook die (niet) onder de dekking vallen.”

Ook oordeelt het klachteninstituut dat de consument geen verband had hoeven leggen tussen de uitsluitingsgronden voor uitkeer van diefstalschade en de algemene bepaling dat hij er “alles aan moet doen om schade te voorkomen en te beperken”. De golfer ging ervan uit dat hij door zijn eigen uitrusting in de afgesloten kofferbak op te bergen al het nodige had gedaan. Het Kifid noemt dat een redelijke lezing.

Reageer op dit artikel