nieuws

Proef Zorg en Zekerheid: geen eigen risico artrosepatiënt bij bezoek geselecteerd ziekenhuis

Schade 2147

Proef Zorg en Zekerheid: geen eigen risico artrosepatiënt bij bezoek geselecteerd ziekenhuis

Patiënten met artrose in heupen en knieën die bij Zorg en Zekerheid verzekerd zijn, kunnen vrijstelling krijgen van hun eigen risico. Dat gebeurt wanneer ze naar een speciaal geselecteerd ziekenhuis gaan. Vooralsnog gaat het om een experiment, bedoeld om ziekenhuizen te prikkelen de zorgkosten in toom te houden.

Behandelingen voor knie- en heupartroses vallen onder de basisverzekering, maar Zorg en Zekerheid brengt geen verplicht eigen risico in rekening als klanten naar een van de drie door de verzekeraar geselecteerde ziekenhuizen gaat, laat woordvoerder Majo van der Meijden weten. Dat zijn het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen, het Alrijne Ziekenhuis in Leiden en Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Verzekerden met een vrijwillig eigen risico bovenop het wettelijk verplichte eigen risico betalen voor deze zorg wél dat vrijwillig eigen risico. Alleen mensen van wie het eerste consult in 2017 plaatsvindt, kunnen meedoen met het experiment van Zorg en Zekerheid.

De verzekeraar heeft op een klantenpaneldag het voornemen voor dit experiment voorgelegd aan verzekerden. Die reageerden volgens Zorg en Zekerheid enthousiast. Ze willen graag zelf hun zorgverlener kiezen, maar zijn ook bereid verder te reizen dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis als dat ten goede komt van de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.

Vrijstellingen

Verzekeraars kunnen verzekerden in bepaalde gevallen vrijstelling verlenen voor hun eigen risico. Dat kan bijvoorbeeld als klanten meedoen in bepaalde preventieprogramma’s (zoals tegen diabetes of overgewicht), als ze gebruikmaken van geneesmiddelen die de zorgverzekeraar aanbeveelt of als ze zoals in dit geval gebruik maken van een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar aparte afspraken heeft gemaakt.

Reageer op dit artikel