nieuws

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorziet golf aan grote faillissementen

Schade 2169

Kredietverzekeraar Euler Hermes voorziet golf aan grote faillissementen

Voor het eerst sinds 7 jaar neemt in 2017 het aantal faillissementen wereldwijd weer toe. Ook is opnieuw een golf aan grote faillissementen in aantocht, vooral in Europa. Zo voorspelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

In de eerste drie kwartalen van vorig jaar steeg in Europa het aantal failliete ondernemingen met een omzet van meer dan 50 miljoen euro met 45% in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Nergens vielen er zoveel grote bedrijven om als in West-Europa.

Bedrijven zonder antwoord op veranderingen
Volgens Walter Toemen (foto), directeur Risk van Euler Hermes Nederland, zet deze trend dit jaar door. “Het gaat om bedrijven die geen antwoord hebben op veranderingen van deze tijd, zoals bijvoorbeeld de online-ontwikkelingen en de overschakeling van olie naar groene energie. In ons land verkeren hierdoor bijvoorbeeld de offshorebedrijven in zwaar weer.”

Grote faillissementen
Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd met 1% stijgt. Daarmee komt er een einde aan de neerwaartse trend van de afgelopen jaren. Europa en zeker ook Nederland zijn hierop de positieve uitzondering. Na een daling van de Europese faillissementen in 2015 met -13% en -5% in 2016, wordt voor dit jaar opnieuw een daling verwacht: -4%. Daar staat tegenover dat de kans op grote faillissementen in Europa het grootst is.

Aanscherping financieringsvoorwaarden
Mondiaal gezien vallen harde faillissementsklappen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Obstakels zijn onder meer de scherpe vertraging van de wereldhandel, prijsconcurrentie, volatiele wisselkoersen, hogere inkoopkosten (door stijgende grondstofkosten) en de opwaartse loondruk. Toemen: “Banken zullen hun financieringsvoorwaarden aanscherpen, omdat de kredietrisico’s toenemen.”

Reageer op dit artikel