nieuws

Kamer tegen winstuitkering zorgverzekeraars

Schade 1063

Een grote Kamermeerderheid vindt dat zorgverzekeraars ook in de toekomst geen winst mogen uitkeren. Zij steunen een wetsvoorstel van PvdA, CDA en SP, die vinden dat goede gezondheidszorg boven het financiële resultaat van verzekeraars staat. Daarmee staan zij tegenover de ACM, die het verbod concurrentiebeperkend vindt.

Kamer tegen winstuitkering zorgverzekeraars

De Kamer debatteerde dinsdag over de initiatiefwet van de drie partijen. Die willen het (nu tijdelijke) verbod op winstuitkeringen permanent maken. Zij blijken een grote meerderheid achter zich te hebben; alleen de VVD-fractie is tegen het verbod.

Vrees voor schadeclaims

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 geldt een verbod op winstuitkeringen voor zorgverzekeraars. Dat verbod eindigt begin volgend jaar. Mededingingsautoriteit ACM heeft al laten weten tegen zo’n verbod te zijn, maar vindt het parlement op haar weg. Alleen de – nu nog – grootste partij VVD vindt dat het verbod van de baan moet. Het eigen kapitaal dat sommige zorgverzekeraars in de reserves hebben gestort, wordt met dit initiatiefvoorstel “feitelijk onteigend”. Daarmee wordt het eigendomsrecht aangetast, aldus Kamerlid Arno Rutte. Hij vreest hogere premies omdat DNB hogere reserves gaat eisen. Bovendien denkt Rutte dat verzekeraars schadeclaims gaan indienen.

Wouter Koolmees (D66) en Agnes Wolbert (PvdA) zijn voorstander van een verbod, maar hebben vragen over de juridische consequenties. Zij willen weten of het wetsvoorstel niet leidt tot onteigening van privékapitaal.
Binnenkort wordt over het wetsvoorstel gestemd.

Reageer op dit artikel