nieuws

Henk Smit (Acura): ‘Provinciale polis biedt ruimte om te soebatten over hagelschade’

Schade 3139

Henk Smit (Acura): ‘Provinciale polis biedt ruimte om te soebatten over hagelschade’

Waar grote verzekeraars nog altijd worstelen met de afhandeling van de hagelschade in Zuidoost-Nederland van 23 juni 2016, is volmachtbedrijf Acura er al helemaal klaar mee. De serviceprovider behandelde ruim 1.100 claims van agrarische bedrijven en hoefde er maar 9 af te wijzen. Volgens directeur Henk Smit in de soepele schadeafhandeling te danken aan een op maat gemaakt agrarische polis waarbij hagelschadedekking standaard inbegrepen zit.

Deze week vroeg Interpolis zes weken uitstel in de bodemprocedure die een varkensboer tegen de verzekeraar had aangespannen. De verzekeraar weigert de hagelschade die de ondernemer afgelopen zomer opliep te vergoeden omdat deze hiervoor geen verzekering had lopen. De boer stelt echter dat hij wel recht heeft op schadevergoeding op grond van zijn stormschadeverzekering. De hagel wordt daarbij gezien als een gevolg van een ‘supercel’. In een soortgelijke zaak wacht Interpolis nog een hoger beroep in een zaak die de verzekeraar bij de kantonrechter in Rotterdam had gewonnen.

Keuze maken om hagelschade niet mee te verzekeren

Het conflict dat verzekeraars als Interpolis hebben met agrarisch ondernemers is volgens Henk Smit (foto)te wijten aan de ruimte die provinciale polissen bieden om op dit gebied te soebatten. “Een ondernemer kan daarbij zelf de keuze maken om hagelschade niet mee te verzekeren, bijvoorbeeld omdat hij de premie te hoog vindt. De keuze pakt duur uit als er toch hagelschade is en verzekerden via omwegen proberen toch hun schade vergoed te krijgen.”

Daar had Acura, dochter van adviesbedrijf Summa en eigendom van landbouwcoöperatie Vitelia, geen last van. De dekking tegen hagelschade maakt standaard onderdeel uit van de agrarische polis die Acura heeft ontworpen. “De onduidelijkheid die in het provinciale kanaal ontstond, is er ons geval niet. De voorwaarden zijn klip en klaar.”

ASR gedagvaard

Een opvallend gegeven daarbij is dat de reguliere verzekeraars als risicodrager meetekenen. Vooral ASR, Delta Lloyd en Avéro zijn volgens Smit actief binnen agrarische polissen via het volmachtkanaal. Datzelfde ASR werd deze week als provinciale verzekeraar nog gedagvaard in een hagelschadezaak. Interpolis is sowieso niet actief via het volmachtkanaal.

Smit schat dat 99% van zijn reguliere agrarische klanten in volmacht zitten. Dat geldt niet voor glastuinbouwbedrijven. Een dekking tegen hagelschade wordt volgens hem door klimaatverandering hoe langer hoe meer onbetaalbaar.

Zoektocht naar nieuwe risicodrager

Acura moest vanaf eind vorig jaar naarstig op zoek naar een nieuwe risicodrager toen Delta Lloyd bekend maakte de landbouwtekening in volmacht te staken. Smit verwacht binnen afzienbare tijd een nieuwe Britse risicodrager aan zijn volmacht te kunnen binden.

Reageer op dit artikel