nieuws

Groningers willen rechtsbijstandsfonds voor aardbevingsschade

Schade 671

Groningers willen rechtsbijstandsfonds voor aardbevingsschade

De Statenfractie van de de ChristenUnie in Groningen pleit voor een apart rechtsbijstandsfonds voor inwoners van deze provincie. Groningers zouden meer dan gemiddeld geweigerd worden voor een rechtsbijstandverzekering vanwege het veelvuldig voorkomen van aardbevingen, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Het Verbond van Verzekeraars betwijfelt de noodzaak van zo’n fonds.

Het rechtsbijstandsfonds zou gevuld moeten worden met geld van de verzekeraars en de overheid. Op die manier zou de rechtspositie van inwoners van aardbevingsgebieden worden versterkt. Volgen de ChristenUnie kunnen zij nu nauwelijks een rechtsbijstandsverzekering afsluiten omdat verzekeraars alleen onvoorzienbare schades afdekken. Aardbevingsschade door de gaswinning valt daar niet onder.

Ga shoppen

Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond stelt tegenover het Dagblad van het Noorden weinig toegevoegde waarde te zien in een rechtsbijstandsfonds. Volgens hem zijn er bij het Verbond geen klachten bekend over consumenten die een rechtbijstandsverzekering werd geweigerd.
Hij adviseert bewoners van het bevingsgebied te gaan shoppen als ze wel geweigerd worden door een verzekeraar. “Wie al zo’n verzekering heeft, houdt hem. Wie nu nog een nieuwe wil afsluiten, kan te maken krijgen met aangepaste voorwaarden of een hogere premie. Dat kan per verzekeraar verschillen. Maar op het gebied van bijvoorbeeld verkeer, consumentenzaken en arbeidsrecht verwacht ik geen problemen.”

Een partij die aansprakelijk is: de NAM

Buis stelt dat het voorstel eerst besproken moet worden door de leden maar constateert wel alvast dat er “Iets vreemds” aan kleeft. “Er is in Groningen immers duidelijk een partij die aansprakelijk is: de NAM. Verzekeraars pompen in Groningen geen gas op, dat doet de NAM. Je moet dus bij het gasbedrijf zijn.’’

Reageer op dit artikel