nieuws

Gokje met verzekering pakt duur uit voor Amerikaanse stad

Schade 4835

Gokje met verzekering pakt duur uit voor Amerikaanse stad

Een flinke brand in de Amerikaanse stad Wilmington waarbij drie brandweerlieden om het leven kwamen loopt stevig in de papieren voor het stadsbestuur. Naar nu blijkt had de gemeente geen verzekering lopen voor gezondheidsschade bij de brandweerlieden omdat deze in de jaren 80 was opgezegd.  De schade die de stad nu zelf moet betalen bedraagt naar schatting 9 miljoen dollar, zo meldt USA Today.

Op 24 september 2016 loopt het blussen van een brand in een rijtjeswoning in Wilmington, een stad met nog geen 72.000 inwoners in de staat Delaware, volledig uit de hand. Drie brandweerlieden komen om het leven, vier raken er ernstig gewond.

Kleine financiële ramp
Buiten de menselijke tragedie wacht de stad een kleine financiële ramp. Weliswaar heeft Wilmington een levensverzekering lopen die borg staat voor een uitkering aan de nabestaanden van de overleden brandweerlieden, voor de medische kosten van de gewonde brandweerlieden heeft de gemeente naar nu blijkt geen verzekering lopen. De stad is sinds de late jaren 80 ‘zelf-verzekerd’ voor het risico van medische kosten voor veiligheidspersoneel dat tijdens het werk gewond raakt.

Nog altijd komen er ziekenhuisrekeningen binnen en de behandelingen van de vaak ernstige brandwonden zijn nog niet over. Het nu geschatte schadebedrag van 9 miljoen dollar is goed voor 7% van de totale begroting van de kleine stad. “Het is moeilijk voor te stellen dat we niet op een tekort uit gaan komen”, zo vertelt burgemeester Mike Purzuycki tegenover USA Today.

Branden kwamen weinig voor
Waarom het besluit om als eigenrisicodrager verder te gaan is genomen en waarom dit nooit is herzien wordt nog onderzocht. Purzuycki heeft zich laten vertellen dat een verzekering voor catastrofeschade de gemeente jaarlijks $ 350.000 tot $ 400.000 zou hebben gekost. Hij vermoed dat het stadsbestuur eind jaren 80 de verzekering heeft gelaten voor wat het was omdat branden zo weinig voorkwamen in de stad. De brand van afgelopen december was de eerste dodelijke brand  in 20 jaar tijd.

‘Het zit in de natuur van verzekeraars om meer premie binnen te halen dan claims uit te keren’

Advocaat Al Greto van een plaatselijke advocatenfirma stelt dat het niet per se een slecht idee is om een verzekering te skippen. “Het zit in de natuur van verzekeraars om meer premie binnen te halen dan claims uit te keren. Misschien heeft de stad de ‘middleman’ er tussen uitgehaald. Dit keer pakte dat niet goed uit, maar op termijn zou dat wel kunnen.”

Niet de enige Amerikaanse stad
Wilmington is niet enige Amerikaanse stad die geen verzekering heeft lopen voor catastrofes. Onder meer Baltimore, dat bijna 9 keer zoveel inwoners telt, maakte de zelfde keuze. “Baltimore is 100% zelf-verzekerd”, vertelt de riskmanager van de stad. “We keken naar de verzekeringsmarkt om te zien of verzekeren de juiste beslissing was. Het voelde beter om zelf het risico te dragen.”

Reageer op dit artikel