nieuws

Vooral ’s nachts kans op dodelijk fietsongeluk

Schade 1386

Vooral ’s nachts kans op dodelijk fietsongeluk

Vooral fietsers die  ’s nachts  op hun tweewieler stappen, hebben kans op een dodelijk ongeval. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de wintermaanden worden de minste fietsdoden geteld.

Vorig jaar kwamen 185 fietsers om in het Nederlandse verkeer: 115 mannen en 70 vrouwen. In 1997 kwamen 264 fietsers om bij een verkeersongeluk, het hoogste dodental van de afgelopen twintig jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers van fietsongevallen daalde in 2004 tot 180 en is hierna blijven schommelen rond hetzelfde niveau terwijl het totale aantal verkeersdoden in twintig jaar tijd is gehalveerd.

Meestal botsing met rijdend voertuig
In de periode 2011 – 2015 waren in september en oktober de meeste dodelijke fietsongelukken.Van november tot en met februari was het aantal fietsdoden het laagst, maar fietste men ook minder. Als rekening wordt gehouden met het aantal fietskilometers, is het aantal fietsdoden in december en oktober relatief het hoogst en blijft het aantal dodelijke slachtoffers in februari het laagst. Bij bijna 7 van de 10 dodelijke fietsslachtoffers in de afgelopen vijf jaar ging het om een botsing met een rijdend voertuig. In de rest van de gevallen was er sprake van een val van de fiets of botsing met een stilstaand voorwerp.

Kans op dodelijk fietsongeval ’s nachts twee tot vijf keer hoger
De meeste dodelijke fietsongelukken (37%) gebeurden de afgelopen vijf jaar tussen twaalf en vier uur ‘s middags. ’s Nachts tussen twaalf en zeven uur vallen de minste dodelijke fietsslachtoffers maar gelet op het feit dat er in deze uren weinig wordt gefietst, is de kans om ‘s nachts slachtoffer te worden van een dodelijk fietsongeluk is twee tot vijf keer hoger dan op andere momenten.

75-plussers grootste groep slachtoffers
Het aantal dodelijke fietsongelukken is het hoogst onder ouderen. In de periode 2011 – 2015 verongelukten 954 fietsers. Van hen was 40 procent 75 jaar of ouder, terwijl deze groep met 1,3 kilometer per dag het minste fietst. Van de dodelijke slachtoffers van fietsongelukken was 8 procent jonger dan 18 jaar.

Meeste fietsdoden in Noord-Brabant
In de provincie Noord-Brabant waren de afgelopen vijf jaren 167 dodelijke slachtoffers van fietsongelukken, het meeste van alle provincies. In Flevoland, Groningen en Zeeland was het aantal dodelijke slachtoffers het laagst, maar de inwoners van die provincies fietsten ook minder. Het aantal doden per gefietste kilometer was het hoogst in de provincies Limburg en Zeeland.

Reageer op dit artikel