nieuws

Hageldekking boomkwekers wordt dubbel zo duur

Schade 2539

Hageldekking boomkwekers wordt dubbel zo duur

Interpolis verhoogt voor 2017 de premie van de hagelverzekering van boomkwekerijgewassen met 100%. Overige kwekers krijgen een minder stevige stijging voor de kiezen, zo meldt landbouworganisatie ZLTO.

De Achmea-dochter heeft kwekers vorige week op de hoogte gesteld van de premiestijging. Door het toenemende aantal stevige hagelbuien heeft Interpolis de afgelopen jaren veel meer vergoedingen moeten betalen, wat zich nu vertaalt in een duurdere polis. De premiestijging van 100% geldt voor alle boomkwekerijgewassen en zes sierteeltgewassen. De dekking voor overige sierteeltgewassen wordt 50% duurder. Voor glastuinders lijken de gevolgen van de toenemende schadelast beperkt: zij gaan ongeveer 10% meer betalen.

Brede weersverzekering
Voor boomkwekers loopt de premieverhoging in de duizenden euro’s, tekent ZLTO op uit de mond van Ben van der Meijden, eigenaar van boomkwekerij De Spankert in Boxtel: hij gaat bijna € 3.750 meer betalen. Opzeggen is geen optie: “Wij hebben in 2011 forse hagelschade gehad en waren toen erg opgelucht dat we voor een groot deel verzekerd waren. Het schadebedrag was zodanig dat wij voldoende financiële middelen hadden om door te gaan.” De kweker vindt dat de Brede Weersverzekering beschikbaar moet komen voor alle agrarische sectoren. “Het is krom dat de overheid de Brede Weersverzekering per bedrijf wil subsidiëren en suggereert dat alles verzekerbaar is, maar dat ondernemers hiervan geen gebruikmaken vanwege de beperkingen, uitsluitingen en te hoge premie.” Het Verbond van Verzekeraars gaf deze zomer aan dat onder anderen boomkwekers nog te weinig van de constructie gebruik maken.

Interpolis meldde eerder dat de schade door de zware hagelbui van 23 juni alleen al zo’n € 130 mln aan uitkeringen aan glastuinders had gekost: de grootste glasschade in de geschiedenis. Bij de glastuinbouw is hagelschade standaard meeverzekerd; in de landbouwverzekeringen is dat niet het geval.

Reageer op dit artikel