nieuws

Gedeeltelijk terugdraaien premieverhoging Bewuzt wekt verbazing

Schade 1761

Gedeeltelijk terugdraaien premieverhoging Bewuzt wekt verbazing

Vergelijkingssite Geld.nl vindt het geen goede zaak dat zorgverzekeraar Bewuzt de eerder aangekondigde premieverhoging voor de basisverzekering weer deels terugdraait. Bewuzt, onderdeel van VGZ, kondigde dit weekend een premieverlaging van € 2,35 per maand aan. Eerder kondigde de zorgverzekeraar nog een premiestijging van € 7 per maand aan.

“Dit is opmerkelijk omdat officieel de premies voor 2017 allemaal 19 november 2016 bekend zouden moeten zijn”, stelt Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. Dat Bewuzt ervoor kiest om alsnog op de eerder bekendgemaakte premie terug te komen, is geen goede zaak vindt Geld.nl. “Consumenten hebben zo geen zekerheid dat wanneer ze na 19 november een keuze maken, dit ook de goede keuze is”, aldus Bulthuis.

Deadline moet hard zijn
Eerst zou de basispremie voor 2017 met een eigen risico van 385 euro uitkomen op 101,50 euro. Nu wordt dit dus 99,15 euro. Ook consumenten die al een zorgverzekering bij Bewuzt hebben afgesloten voor 2017 profiteren van de premieverlaging. Bulthuis erkent dat de premieverlaging mooi klinkt, maar vindt desondanks dat de stap niet mogelijk zou moeten zijn.  “Veel consumenten hebben al tijd gestoken in het vergelijken van zorgverzekeringen en hun keuze gemaakt. Zij kunnen nu in feite weer opnieuw beginnen, omdat Bewuzt met de lagere premie misschien nu toch interessant is.” Daarom vindt Geld.nl dat als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt dat alles op 19 november bekend moet zijn, alles daarna ook op slot moet. “De deadline moet wel hard zijn om als consument te weten waar je aan toe bent.”

Te voorzichtig ingezet
Bewuzt geeft zelf aan dat de premie omlaag gaat, omdat ze aanvankelijk te voorzichtig hebben ingezet. “We hebben een herberekening gedaan en kwamen tot de conclusie dat de premie toch lager kan. Dat voordeel willen we wel doorgeven aan de klant”, aldus een woordvoerder van VGZ in een reactie tegenover Geld.nl. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat zij geen mening hebben over de premieverlaging van Bewuzt. “Dit is een individuele afweging van een verzekeraar”, stelt een woordvoerder.

Reageer op dit artikel