nieuws

Beugelhausse noopt De Friesland tot versobering voorwaarden

Schade 3168

Beugelhausse noopt De Friesland tot versobering voorwaarden

De Friezen hebben er de mond vol van: zorgverzekeraar De Friesland heeft voor 2017 orthodontie uit de aanvullende verzekering gehaald. Calculerende verzekerden drijven de zorgkosten en daarmee de premies op, zo stelt de Achmea-dochter. Volgens vergelijker Zorgkiezer gaan meer verzekeraars hun aanvullende polissen uitkleden.

Inmiddels krijgt bijna de helft van alle kinderen in ons land een beugel aangemeten. De populariteit van het gebitscorrigerende hulpmiddel voor pubers voelt De Friesland sterk in de portemonnee: “De kosten voor met name orthodontie zijn met 40% gestegen. We lijden dit jaar zwaar verlies op de aanvullende verzekering, zo’n negen miljoen in totaal”, aldus bestuursvoorzitter Bert van der Hoek tegenover Een Vandaag. De kosten stijgen doordat mensen pas een aanvullende polis sluiten als ze zeker weten dat ze er een beroep op gaan doen. “Ons is opgevallen dat nieuwe verzekerden driemaal zo veel zorg gebruiken als zittende verzekerden.” Van der Hoek begrijpt dat verzekerden zich calculerend gaan gedragen, “maar het heeft wel het effect dat de zorgkosten exploderen”.

Geschrokken
Volgens vergelijker Zorgkiezer is de houding van zorgverzekerden marktbreed dat de premie terugverdiend moet worden. “Er stappen veel meer mensen over dan vorig jaar. Ze zijn geschrokken van de premiestijging.” Het aantal verzekerden met alleen een basispolis neemt toe en verzekerden met een aanvullende verzekering zijn over het algemeen “oudere verzekerden die veel zorg gebruiken en hoge kosten maken.” Van der Hoek vindt reclames van opticienketens, die oproepen vooral gebruik te maken van de vergoedingsmogelijkheden, “te gek voor woorden”. “Dit roept op tot onnodige zorgconsumptie.”

Cijfers van DNB laten zien dat de zorgverzekeraars in 2015 juist een wat beter brutoresultaat hebben geboekt (verdiende premie min kosten en schadelast) op de aanvullende verzekering, terwijl het resultaat op de basisverzekering sterk is gedaald.

Reageer op dit artikel