nieuws

Arjen Vrolijk: ‘Bij het bouwen aan een team ga ik af op mijn intuïtie’

Schade 931

Arjen Vrolijk: ‘Bij het bouwen aan een team ga ik af op mijn intuïtie’

Managementmodellen om je leiderschap mee vorm te geven. Functiehuizen en psychologische tests om je team mee op te bouwen. Arjen Vrolijk, directeur van ZZP Nederland Verzekeringen, heeft er weinig mee. Hij laat liever zijn intuïtie spreken bij het trekken van de kar. “Leidinggeven gaat bij mij vooral op gevoel.”

ZZP Nederland Verzekeringen is onderdeel van de overkoepelende Stichting ZZP Nederland. De verzekeringspoot werd in 2011 opgericht. Arjen stond ook aan de wieg ervan. “We hebben als verzekeringsadviseur binnen ZZP Nederland geen winstoogmerk”, vertelt Arjen. “Wij behartigen de belangen van aangesloten leden. Dat is de doelstelling van de totale stichting – en daarmee ook die van ons. Uiteraard streven we naar een financieel gezonde organisatie. Maar het gaat ons vooral om die ZZP’er. We willen bij hem op het netvlies staan als belangrijke partij voor verzekeringsadvies.”

Karakters die elkaar aanvullen
Arjens wortels liggen bij de Rabobank. Hij werd op zijn 29ste MT-lid van een lokaal Rabobank-kantoor. In die rol zette hij een succesvolle afdeling Eigen Huis en Financieel advies op. “De organisatiestructuur belemmerde me echter op een bepaald moment in mijn doen en laten. Ik doe veel op gevoel, ook het nemen van beslissingen. Dat is soms lastig discussiëren met mensen die veel rationeler denken dan ik.”

Hij besloot een eigen advieskantoor te beginnen, samen met een compagnon. “Ik ontdekte dat het bouwen aan een team mij erg ligt. Zonder daar managementmodellen bij te gebruiken. Of psychologische tests om profielen uit te destilleren. Bij mij draait het vooral om intuïtie. Om ‘aanvoelen’ met wie je te maken hebt. Zo streef ik naar het aan boord halen van verschillende karakters. Als je die met elkaar laat samenwerken, halen ze het beste in elkaar naar boven. Dat maakt een team sterk. Ik heb zo een aantal keren succesvolle teams opgezet bij verschillende organisaties.”

Varen op gevoel
Mensen beoordelen op hun persoonlijkheid gaat bij Arjen vanzelf. “Het heeft misschien te maken met mijn achtergrond. Ik kom uit een onderwijsnest. Openstaan voor anderen, mensen respecteren om wie ze zijn, vertrouwen op hun kunnen. Dat is mij met de paplepel ingegoten.” Hij heeft er succes mee. Niet alleen toentertijd bij zijn eigen onderneming. Ook toen ZZP Nederland hem de leiding gaf over de verzekeringstak durfde hij direct op zijn gevoel te varen.

Kijken naar het hogere belang
Hij benadrukt dat dit niets te maken heeft met persoonlijke voorkeuren. Of met iemand sympathiek vinden. “Ik ben zakelijk genoeg om te kijken naar het hogere belang: de behoefte van onze leden, de ZZP’ers. Ik beoordeel welke informatie zij willen krijgen en hoe. Op basis daarvan kijk ik welk type mens daar het beste voor kan zorgen. We hanteren dus geen traditioneel functiehuis, we kijken naar de rol die nodig is. Daar maken we dan een functie van die de medewerker zelf verder mag vormgeven. Zo krijgt die de ruimte om zijn talent te ontplooien.”

‘We klaren samen de klus’
Het tien man tellende team van Arjen is een mix van persoonlijkheden. “De sfeer is open, meningen en visies worden gerespecteerd. We klaren samen de klus, dat is wat je hier proeft. Randvoorwaarde voor zo’n cultuur is wel dat het veilig moet zijn om zaken bespreekbaar te maken. Daar streef ik naar. Voor mezelf moet ik vooral grenzen stellen. Ik ben een empathisch ingesteld persoon. Een valkuil is dat je je dingen aantrekt die niet jouw probleem zijn. Daar ligt voor mij de grens, ik ben geen maatschappelijk werker. Maar als het ons team of onze dienstverlening raakt, dan ben ik er. Om medewerkers in mijn keuzes mee te nemen. Of om knopen door te hakken, ook al stel ik iemand teleur. Want het algemene belang is groter.”

Meer interviews uit deze reeks lezen? Laat u inspireren.

Reageer op dit artikel