nieuws

ONVZ: ‘Lagere provisie drukt premie en is ook goed voor het intermediair’

Schade 430

ONVZ: ‘Lagere provisie drukt premie en is ook goed voor het intermediair’

Het verlagen van de provisie voor het intermediair door zorgverzekeraar ONVZ is één van de middelen om de zorgpremie voor de verzekerde laag te houden. Dit stelt ONVZ in een reactie op het uitlekken van de brief die de verzekeraar over de provisieverlaging stuurde aan het intermediair. Volgens de zorgverzekeraar is een provisieverlaging ook in het belang van de tussenpersonen. 

ONVZ verlaagt de provisie voor de basisverzekering naar 2% (was 3%) en voor aanvullende verzekeringen naar 5% (was maximaal 10%). De zorgverzekeraar zet de provisieverlaging gelijk in om de collectiviteitskortingen voor basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen te verhogen naar respectievelijk 3 en 7%.

Provisie nu marktconform
Woordvoerder Friso de Jong van ONVZ geeft onomwonden toe dat de beloning van het intermediair onderdeel is van de premieberekening voor het nieuwe zorgseizoen. Eerder kondigden DSW en CZ al forse premieverhogingen aan. De Jong: “Ook wij zullen niet aan een premiestijging ontkomen. Vanzelfsprekend proberen wij die premiestijging zo beperkt mogelijk te hogen. Daarvoor kijken we naar de efficiency binnen de eigen organisatie, de zorginkoop, maar ook naar het intermediair. Door de verlaging is onze provisie nu marktconform waar die nu nog daarboven zat.” Hij is niet bang dat ONVZ op dezelfde woede kan rekenen als Unigarant, dat onlangs de provisie op haar schadepakket verlaagde. De Jong: “De zorgverzekering blijft een mooi adviesproduct. Het zo laag mogelijk houden van de premie zorgt er ook voor dat de klant langer in portefeuille blijft bij het intermediair.”

Reageer op dit artikel