nieuws

Meeste Nederlanders kiezen verkeerde zorgpolis

Schade 144

Meeste Nederlanders kiezen verkeerde zorgpolis

De meeste Nederlanders hebben een verkeerde keuze gemaakt bij het sluiten van hun ziektekostenverzekering. Hoewel driekwart ervan uitgaat vrije zorgkeuze te hebben, is dat maar voor 8% het geval. Dat blijkt uit onderzoek dat Ohra aan de vooravond van het zorgverzekeringsseizoen heeft laten doen.

Van de ondervraagden vindt 80% vrije keuze van zorgaanbieders een zeer belangrijk aspect van een zorgpolis, net als de zekerheid dat er achteraf geen extra rekening betaald hoeft te worden. Maar minder dan een op de tien Nederlanders heeft die zekerheid ook daadwerkelijk, doordat een zuivere restitutiepolis is gesloten.
Bij de onderzoeksresultaten moet wel een slag om de arm worden gehouden: 62% van de respondenten weet namelijk niet welke polis nu precies is gesloten: budget-, natura-, restitutie- of zuivere restitutiepolis. Opdrachtgever Ohra maakt van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat standaard een restitutiepolis wordt aangeboden. “Veel mensen kiezen hun zorgverzekering vooral op basis van prijs, maar vergeten daarbij te checken of ze vrije zorgkeuze hebben en wat wel of niet vergoed wordt. Terwijl ze aangeven dit enorm belangrijk te vinden”, zegt Ohra-directeur Maurice Koopman, die wijst op de Ohra-site magikkiezen.nl, waar consumenten kunnen nagaan welke soort polis zij hebben.
Recent promotieonderzoek bevestigt dat verzekerden vrije zorgkeuze boven een lage premie stellen.

Eigen risico of eigen bijdrage?
Dat het met de kennis over ziektekostenpolissen droevig gesteld is, constateerde eerder al vergelijker Pricewise: een op de drie mensen is niet bekend met de begrippen restitutie-, natura- en budgetpolis. In de door Pricewise bevraagde groep is het kennisniveau wel wat hoger dan in de Ohra-groep: een minderheid van 40% kan niet noemen welke soort zorgpolis is gesloten. Verder denken de meeste mensen dat voor fysiotherapie en tandartskosten het eigen risico geldt; de rekening van de huisarts wordt volgens 17% verrekend met het eigen risico. Veel mensen hebben moeite met het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage: 57% denkt dat die begrippen gelijk zijn.

Reageer op dit artikel