nieuws

‘Extra kosten autopolis niet meer van deze tijd’

Schade 492

‘Extra kosten autopolis niet meer van deze tijd’

Autoverzekeraars hanteren verborgen kosten die verzekerden per jaar tientallen euro’s extra kosten, stelt Pricewise na onderzoek. Alleen internetverzekeraars berekenen geen extra kosten volgens de vergelijker, die heeft becijferd dat de Bovag Autoverzekering (Bovemij) met € 43 de hoogste extra kosten berekent. “Dat is niet meer van deze tijd.”

Pricewise, sinds dit jaar eigenaar van online bemiddelaar HoyHoy, zette poliskosten, royementskosten bij tussentijdse beëindiging, wijzigingskosten en prolongatiekosten bij een aantal verzekeraars op een rij. De poliskosten bij aanvang van de autoverzekering lopen uiteen van € 6 tot € 15 (bij Lancyr). Volgens de vergelijker zijn niet alle verzekeraars duidelijk over de royementskosten, zoals de ANWB. “Wie tussentijds zijn verzekering opzegt, moet administratiekosten betalen. Ook als dat na 3,5 jaar gebeurt. Hierover communiceert de verzekeraar niet actief. De kosten worden enkel genoemd op de website van de ANWB: € 17,50. In de branche liggen die kosten tussen de € 15 en € 20.”
Wijzigingen kosten verzekerden bij een aantal maatschappijen maximaal € 10 per keer. Volgens Pricewise-directeur Hans de Kok verdienen verzekeraars flink aan de extra kosten, terwijl die niet meer nodig zijn: “Tegenwoordig zijn de polissen, processen en systemen allemaal gedigitaliseerd. De heffingen zijn dus eigenlijk totaal overbodig en niet meer van deze tijd.”
Pricewise vergeleek een deel van de markt: 29 merken, waarvan er 20 extra kosten berekenen. Voor elf partijen werd de module van Voogd & Voogd gebruikt. Centraal Beheer, Klaverblad, Ditzo, InShared, Univé, Allianz, Allsecur, FBTO en Aegon rekenen volgend Pricewise geen extra kosten.

Premies blijven stijgen
Independer heeft intussen berekend in welke mate de autopremies dit jaar zijn gestegen. Vergeleken met eind vorig jaar zijn 18- tot 25-jarigen gemiddeld € 224 meer gaan betalen voor hun autoverzekering (+26%). Voor alle leeftijdsgroepen gemiddeld zijn de premies met € 117 toegenomen, vooral bij WA-verzekeringen: die zijn gemiddeld € 144 duurder geworden (+31%).

Reageer op dit artikel