nieuws

Lymepatiënte bindt de strijd aan met zorgverzekeraar VGZ

Schade 2851

Lymepatiënte bindt de strijd aan met zorgverzekeraar VGZ

De 22-jarige studente Marika Bazelmans is een juridische strijd aangegaan met haar zorgverzekeraar VGZ. De jonge vrouw ondergaat in België een behandeling tegen de ziekte van Lyme die VGZ niet wenst te vergoeden. De zorgverzekeraar is in beroep gegaan nadat de rechter Bazelmans vorig jaar in het gelijkstelde. De studente wil met crowdfunding haar strijd tegen VGZ voortzetten.

Al sinds haar zevende is de Middelburgse studente besmet met de ziekte van Lyme, een ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met de Borrelia-bacterie, veelal opgelopen na een tekenbeet. Hoewel de ziekte kort na de besmetting in de meeste gevallen goed te behandelen is, blijven er jaarlijks tussen de duizend en vijfentwintig honderd patiënten langdurige klachten houden. Zoals Bazelmans, die nadat ze op haar zevende was gebeten door een teek, doorlopen last heeft van onder meer darmklachten, zenuwpijn, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid.

De studente ondergaat behandelingen in België die VGZ niet wil vergoeden.Tijdens een rechtszaak die Bazelmans vorig jaar aanspande tegen de zorgverzekeraar is ze door de rechter in het gelijk gesteld. Behandeling moet worden vergoed. De zorgverzekeraar weigert echter om zich bij de uitspraak neer te leggen en heeft hoger beroep aangetekend.

Effectiviteit behandeling belangrijkste criterium
Tegenover Zorg.nu, het televisieprogramma dat aandacht besteedde aan de zaak stelt VGZ dat: “Het is de overheid die bepaalt wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit, en wanneer zorgverzekeraars behandelingen mogen vergoeden. Het belangrijkste criterium dat de overheid daarbij hanteert, is of een behandeling effectief is. Van de behandeling die Marika in België ondergaat, heeft de overheid (het Zorginstituut Nederland) heel duidelijk, op basis van recent uitgebreid internationaal wetenschappelijk onderzoek, geconcludeerd dat deze behandeling niet effectief is, en dus geen deel uitmaakt van het basispakket. Ook de relevante beroepsverenigingen zijn het hiermee eens. Dit standpunt van de overheid geldt voor alle zorgverzekeraars en wij hebben vooralsnog geen reden om hiervan af te wijken.”

Groep advocaten van de zorgverzekeraar
Bazelmans is samen met de Lymevereniging een crowdfundingsactie gestart om het hoger beroep van VGZ op haar beurt aan te kunnen vechten. “Ik hoop hiermee de oneerlijke strijd zichtbaar te maken”, aldus Bazelmans. “Ik sta letterlijk in mijn eentje tegenover een groep advocaten van de zorgverzekeraar.” De Middelburgse studente hoopt € 50.000 euro op te halen met haar actie. Op dit moment heeft ze al vijftien procent van haar doelbedrag ontvangen.

Bazelmans is niet de eerste lymepatiënt in Nederland die zich heeft gemeld bij de rechter om een vergoeding voor de behandeling af te dwingen. Maar wel de eerste in een hoger beroep na aanleiding van een uitspraak in haar voordeel.Uit onderzoekgegevens van het RIVM blijkt dat jaarlijks ruim 25.000 Nederlanders met de ziekte van Lyme besmet raken.

 

Reageer op dit artikel