nieuws

Wonen in een slimme, cleantech stad

Schade 1146

Wonen in een slimme, cleantech stad

In 2050 woont 66 procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Cleantech-bedrijven zoeken naar technologische oplossingen die de levensstandaard van stadsbewoners verhogen èn het energieverbruik terugdringen. Risico’s liggen op de loer.

Volgens sommige schattingen zal de markt voor slimme technologieën tegen 2020 rond de US$ 220 waard zijn. “Cleantech is geen voorbijgaande, onbeduidende gril”, concludeert adviesbureau McKinsey in een rapport.

Volgens Venturespring -een bedrijf dat nieuwe digitale bedrijven helpt op te starten en te groeien- willen een paar van de grootste bedrijven ter wereld graag investeren in cleantech. “We hebben inmiddels alles gezien: van slimme autotechnologie tot drones die vrije parkeerplaatsen vinden”, aldus managing director Cassandra Harris.

“Het samengaan van digitale technologie en de energiewereld, of Energie 3.0, zal de weg banen voor een nieuw ecosysteem aan diensten die zowel de levensstandaard verhogen als het energieverbruik terugdringen.”

Internet of things
Bij consumenten thuis biedt het ‘Internet of Things’ volop mogelijkheden. Alledaagse apparaten krijgen een onlineverbinding zodat ze gegevens kunnen verzenden en ontvangen. Denk aan watermeters waarmee je via een smartphone ’s nachts je wasmachine goedkoper kunt laten draaien.

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco biedt Toon aan, een gesubsidieerde thermostaat met internetverbinding. In Groot-Brittannië zal in 20120 elk huis voorzien zijn van een slimme gas- en elektriciteitsmeter.

“Straatverlichting kan ook een onderdeel zijn van cleantech-strategieën”, aldus Helen Troman, Hoofd Cleantech voor Europa, Eurazië, Afrika en Latijns-Amerika bij Chubb. “Lantaarnpalen kunnen worden ingezet als behuizing van sensoren voor bijvoorbeeld het verzamelen van verkeersgegevens. Of ze worden uitgerust met zonnepanelen.”

Datarisico
Het grootste risico dat aan deze technologieën kleeft, is wat ze zo aantrekkelijk en vernieuwend maakt: het gebruik van data en een online verbinding. “Persoonlijke informatie over de manier waarop je je leven leeft, is continu beschikbaar. Vanuit verzekeringsoogpunt baart dat zorgen”, vertelt Troman.

Zo liep het imago van het Londense bedrijf Renew een deuk op toen bekend werd dat de honderd afvalbakken met digitale advertentieschermen die het bedrijf in de City beheert, de telefoons van voorbijgangers volgden. Het bedrijf moest de technologie uitschakelen en raakte in de financiële problemen.

Inmiddels is er een EU-verordening voor gegevensbescherming in de maak, waardoor bedrijven boetes krijgen als zij de privacy schenden. “Deze kunnen oplopen tot € 20 miljoen of tot 4% van de totale bedrijfsomzet, al naargelang het hoogste bedrag. Daarnaast komen de kosten voor het informeren van alle betrokkenen voor rekening van het bedrijf”, legt Andrew Russell, Hoofd Informatietechnologie overzeese gebieden bij Chubb, uit.

Sabotagesoftware
Ook het gevaar dat cybercriminelen de talloze datastromen in een slimme stad hacken, mag niet onderschat worden. “Slimme steden zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Ze kunnen lokale overheden of elektriciteitsbedrijven bedreigen met het lamleggen van het stroomnet of het ontregelen van verkeerslichten. Hacktivisten doen dat om aandacht voor hun zaak te krijgen, terroristen om chaos te creëren”, zegt Russel.

Die nachtmerrie werd onlangs werkelijkheid in het westen van Oekraïne. Daar zaten, net voor kerst, 80.000 huishoudens urenlang zonder stroom. Een computernetwerk was met sabotagesoftware platgelegd en kon niet meer worden opgestart. Een van de redenen waarom de Britse inlichtingendienst GCHQ  extra beveiligingsmaatregelen in zijn slimme meters inbouwde.

Russel waarschuwt dat veel bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen, zichzelf blootstellen aan risico’s. “Veel van deze bedrijven hebben weinig tot geen ervaring met gegevensbescherming of de noodzakelijke technische controles.”

Testfase
Beveiligingsproblemen moet je daarom al aanpakken als de technologie zich in de testfase bevindt, vindt Troman.Ook Harris adviseert startups vanaf het allereerste begin te zorgen voor een betrouwbare netwerkinfrastructuur. “Door je netwerk te isoleren, voorkom je dat een inbraak op het ene systeem direct leidt tot een lek in een ander systeem.”

Bij het verzekeren van cleantech-bedrijven die data hosten, bekijkt Chubb in hoeverre het bedrijf zich bewust is van de risico’s en welke maatregelen zij treffen om deze te beperken. “Onze technici werken nauw samen met cleantech-bedrijven en bieden ze advies over risicomanagement en hulp bij het implementeren van de beste procedures. Klanten moeten daarnaast weten hoe de regels in verschillende landen van elkaar afwijken”, aldus Troman.

Uit een onderzoek dat Chubb samen met de Cleantech Group onder 300 cleantech CEO’s uitvoerde, bleek dat het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden, productgerelateerde R&D en wereldwijde groei de belangrijkste speerpunten zijn. De gevolgen van datalekken kunnen zelfs voor de beste ideeën fataal uitpakken. Succesvolle bedrijven zullen er vanaf het allereerste begin alles aan doen om zichzelf daartegen te beschermen.

De drie belangrijkste aandachtspunten voor risicomanagers:

1: Beveiliging inbouwen bij productontwikkeling.
Het product moet beveiligd zijn vanaf het ontwerp van het concept tot nadat het product uit bedrijf wordt genomen.

2: Risicobewustzijn.
Ben u bewust van de gevolgen voor uw organisatie als de betrouwbaarheid of beschikbaarheid van data in gevaar komt. Ken de wettelijke eisen van alle landen waarin u actief bent.

3: Basisbescherming.
Beschrijf procedures, rollen en verantwoordelijkheden voor alle niveaus. Maak medewerkers bewust van beveiliging. Versleutel gegevens en segmenteer netwerken.

Dit artikel is een samenvatting van het artikel Living in smart cities dat eerder verscheen in Progress Magazine, issue 1 2016

 

Reageer op dit artikel