nieuws

Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie

Schade 2565

Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie

In de Tweede Kamer zijn uiteenlopende reacties te horen op de hogere zorgpremie die zorgverzekeraar DSW dinsdag aankondigde. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De oppositiepartijen, waaronder D66, SP en ChristenUnie, willen uitleg van het kabinet. Regeringspartij PvdA wijst erop dat de zorgtoeslag mee stijgt met de premie.

DSW liet weten dat de premie voor de basisverzekering volgens haar eigen berekening met € 9,25 per maand zal stijgen. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ging bij Prinsjesdag nog uit van een stijging van € 3,50. D66 wil van het kabinet horen wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens.

Té rooskleurig
Volgens de SP laat dit zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was en PVV-leider Geert Wilders zegt in het FD dat een premieverhoging schandelijk is “gezien de miljardenreserves van de zorgverzekeraars.” Gert-Jan Segers van de ChristenUnie stelt na het bekend worden van de DSW-premie dat het er somber uitziet. Ook Segers wil uitleg van het kabinet over mogelijke gevolgen.

Geen gratis zorg
Regeringspartij PvdA noemt de hogere zorgpremie een tegenvaller. “Het is altijd moeilijk in te schatten. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag gewoon mee met de premie, dus voor mensen met een laag inkomen, met alleen AOW, verandert er niets”, zegt PvdA-baas Diederik Samsom. Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, erkent dat DSW altijd redelijk trendsettend is geweest. Hij wil afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zijlstra wijst erop dat er ook meer wordt vergoed via het basispakket. “Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet.”
Minister Edith Schippers van VWS wijst er in Het Financieele Dagblad op dat “dit nog maar één verzekeraar is.” De andere zorgverzekeraars laten doorgaans pas in november hun premies voor het daaropvolgende jaar weten.

Reageer op dit artikel