nieuws

Duizenden werkgevers fors duurder uit voor UWV-premie

Schade 8142

Duizenden werkgevers fors duurder uit voor UWV-premie

Duizenden werkgevers zijn volgend jaar fors duurder uit voor hun UWV-premies voor de Ziektewet en WGA. Hoewel de premies gemiddeld genomen ongeveer gelijk blijven, zijn de sectorale en individuele verschillen groot, concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon. Zo stijgt de premie in de elektrotechnische industrie met meer dan 50%.

Het UWV maakte een week geleden de nieuwe UWV-premies voor 2017 voor de Ziektewet en WGA bekend. Aon constateert flinke uitschieters naar boven en naar beneden. De premie in de elektrotechnische industrie stijgt bijvoorbeeld met ruim 50%. “Dit komt hard aan voor de bijna driehonderd mkb-bedrijven in deze sector die hun premies de afgelopen jaren al vaker zagen stijgen”, aldus Aon.

Haven en textiel
Ook havenbedrijven, waarvan zo’n 2.000 werkgevers verzekerd zijn bij het UWV, gaan fors meer betalen. Hun premies stijgen volgend jaar met 15%. Er zijn ook werkgevers die juist minder premie gaan betalen. Bijvoorbeeld in de textielindustrie (goed voor zo’n 100 mkb’ers) waar de premies voor het derde jaar op rij flink dalen – dit keer met ongeveer 30%.

Gevolgen grote werkgevers zeer onduidelijk
Gemiddeld genomen betalen grote werkgevers in 2017 evenveel premie aan het UWV als dit jaar. Private verzekeringspremies lijken juist te stijgen, al is dat een momentopname. “Lezend tussen de regels door, blijkt dat het UWV de komende jaren een premiestijging van ongeveer 35% voorziet,” aldus Daniel Rijnbeek, managing consultant bij de afdeling Corporate Wellness bij Aon Nederland. “Verzekeraars moeten die stijging nu al verrekenen in hun premies,” zo verklaart Rijnbeek het verschil. Daarnaast heeft Minister Asscher in april aan de Tweede Kamer laten weten dat ongeveer 20% van de werkgevers onder de nieuwe premieberekening méér gaat betalen. “Dan hebben we het al snel over duizenden werkgevers.”

‘Niet alleen premies vergelijken’
De afweging om bij het UWV te blijven of een private verzekering af te sluiten, moet volgens Rijnbeek meer zijn dan alleen een vergelijking van premies. Zo schept de keuze voor een private verzekering niet alleen extra administratieve verplichtingen, maar wordt de werkgever ook verantwoordelijk voor de begeleiding van arbeidsongeschikten. Ruim 56.000 werkgevers hebben voor een private verzekering gekozen.
Werkgevers die het UWV willen verlaten, moeten dit voor 1 oktober kenbaar maken aan de belastingdienst.

Reageer op dit artikel