nieuws

Auto’s zwaar getroffen door zomerse hagelbuien

Schade 1619

Auto’s zwaar getroffen door zomerse hagelbuien

Niet alleen huizen, stallen en boerenbedrijven, maar ook auto’s zijn flink getroffen door de extreme hoos- en hagelbuien van eind juni. Dit blijkt uit cijfers van CED. Het expertisebedrijf meldt het hoogste total loss percentage in de afgelopen 5 jaar: 44%.

Normaal gesproken registreert CED jaarlijks 13% van alle schadegevallen als total loss. Tijdens het noodweer van afgelopen juni is dit verdrievoudigd naar 44%. CED merkt op dat er een groot verschil is tussen auto’s die meer dan 5 jaar oud zijn en jongere auto’s. 52% van de auto’s ouder dan 5 jaar is tot nu toe total loss verklaard, terwijl bij de ‘jongere’ auto’s 8% total loss verklaard is. “Dat is te verklaren door de hoge(re) dagwaarde van jongere auto’s”, laat CED weten. “Herstel ligt dan meer voor de hand. Omdat de dagwaarde van een voertuig invloed heeft op de total loss bepaling, is het aandeel total loss verklaringen bij voertuigen ouder dan 5 jaar hoog.”

Toename
Vorig jaar zorgden de hagel- en hoosbuien al voor zo’n € 10 mln aan schade, de buien van deze zomer gaan daar volgens CED ruimschoots overheen. De eerste raming liet eerder dit jaar al zien dat noodweer voor zeker € 500 mln aan schade heeft aangericht. “Met heel veel schade als gevolg”, zo laat CED weten. “In de maand juni steeg het aantal schadegevallen met 56% ten opzichte van het jaargemiddelde. De hagel- en hoosbuien stuwen ook het gemiddelde schadebedrag over 2016 met 8% omhoog.” Het Verbond van Verzekeraars heeft eerder aangegeven dat de schadelast een stuk hoger is dan na de buien in 2015. Als de gemiddelde schadelast van de twee hagelbuien met elkaar vergeleken worden, dan laten de cijfers van CED een stijging zien van 27% in 2016.

 

Reageer op dit artikel