nieuws

ASR: ‘Nederlander onderschat kans op waterschade’

Schade 2039

ASR: ‘Nederlander onderschat kans op waterschade’

Nederlanders onderschatten massaal de gevolgen van waterschade. Dat blijkt uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van verzekeraar ASR. Slechts 20% van de Nederlanders neemt preventieve maatregelen tegen schade door water. En dat terwijl uit cijfers van de Utrechtse verzekeraar blijkt dat van alle schades juist schade door water het meest voorkomt.

Van de ruim 1000 ondervraagden gaf bijna een kwart aan wel eens te maken hebben gehad met waterschade, gevolgd door stormschade (20%) en inbraak of diefstal (17%). Opvallend is dat de perceptie bij de ondervraagden is dat inbraak of diefstal de meest voorkomende schade is: 51%. Ruitschade (12%) komt op een tweede plek en waterschade met 11% op de derde plaats.

Preventie
Nederlanders vinden schadepreventie belangrijk. Ze beoordelen dit met een 6 op een schaal van 7. Nederlanders nemen vooral maatregelen tegen schade door inbraak of diefstal (66%) en tegen brand (41%). Slechts een vijfde deel van de ondervraagden geeft aan maatregelen te nemen tegen waterschade. De meest genomen maatregelen die mensen nemen om waterschade te voorkomen zijn: de waterstop bij de wasmachine (68%), de dakgoot schoonmaken (57%) en het ontkalken van de wasmachine of de vaatwasser (53%).

Toename waterschade
Ber Onderwater, relatiemanager Schade bij ASR, ziet het aantal waterschades toenemen. “Met eenvoudige maatregelen kunnen deze schades gemakkelijk voorkomen worden. Bijvoorbeeld door het regelmatig schoonmaken van de dakgoot, het ontkoppelen van de vulslang na het toevoegen van water in de cv-ketel en door meer groen in de tuin in plaats van stenen, zodat het regenwater makkelijker kan worden afgevoerd.”

Reageer op dit artikel