nieuws

ZN: verschillen in zorgkosten zijn logisch

Schade 1579

ZN: verschillen in zorgkosten zijn logisch

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) juicht het toe dat CZ de tariefafspraken met zorgverleners openbaar heeft gemaakt. “Het past in de wens die we als branche al langer hebben, al blijft het nog steeds moeilijk om de kosten te vergelijken. Dat er verschillen zijn tussen zorgverleners, is logisch.” ZN gaat echter niet zo ver dat alle zorgverzekeraars worden opgeroepen openheid van zaken te geven over de zorgkosten.

“Het is belangrijk dat verzekerden zich vooraf kunnen informeren over de kosten die met een bepaalde behandeling gemoeid zijn. Het eigen risico wordt steeds verder omhooggeschroefd en dan wordt het steeds belangrijker om vooraf informatie te hebben over de kosten”, laat een ZN-woordvoerder weten. “Bij veel verzekeraars kan overigens nu al telefonisch worden geïnformeerd wat het tarief is voor een behandeling.”
CZ plaatste dinsdag een lijst met de kosten van alle behandelingen tot het maximale eigen risico van € 885 online. Er kunnen tussen zorgverleners grote verschillen optreden: een dagbehandeling bij migraine kost in het Rotterdamse Ikaziaziekenhuis € 546, terwijl dezelfde behandeling even verderop in het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis € 1.132 moet opbrengen.
Informatie vergelijken blijkt ook met de tarieflijst van CZ in de hand lastig, vindt ZN. “Het lijkt nu alsof de verschillen groot zijn, maar dat zijn uitschieters. Er zijn veel meer behandelingen waarbij de kosten elkaar per zorgverlener weinig ontlopen. Die verschillen hebben te maken met de inkoopafspraken die worden gemaakt en de kosten van de bedrijfsvoering die in de prijs zijn verdisconteerd. Verschillen zijn niet meer dan logisch.”

DBC’s
Het is de DBC-systematiek – voor elke soort behandeling is een diagnose-behandelcombinatie gemaakt – die vertroebelend werkt bij het vergelijken van zorgkosten, zegt ZN. “In eerste instantie zijn de DBC’s ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de kosten. Maar de transparantie is ten eerste al niet groot omdat een verzekerde vaak allerlei codes ziet zonder dat hij weet om welke behandeling het gaat. Dat proberen wij nog steeds te repareren. De verzekerde kan nu in zijn Mijn-omgeving wel al zien welke behandelcodes er zijn gedeclareerd. We hebben dus al wel een slag gemaakt in het toegankelijker en begrijpelijker maken van de zorginformatie.”
Ten tweede is een DBC een gemiddelde combinatie van behandelingen voor een bepaalde diagnose, waardoor niet iedereen precies dezelfde zorg krijgt voor dezelfde prijs, zegt ZN. “Iemand die voor dezelfde aandoening een consult en een controle krijgt, betaalt hetzelfde als een ander die ook nog een röntgenfoto krijgt.”

Geen massale vergelijking
ZN zal nu niet alle leden gaan oproepen om hun tariefafspraken te delen met de klant. “We betwijfelen of consumenten massaal gaan vergelijken op zorgkosten als alle verzekeraars de tarieven openbaar gaan maken. “De meeste mensen kijken toch naar de premie en naar de gecontracteerde zorgverleners. Met name verzekerden met een hoog vrijwillig eigen risico zullen geïnteresseerd zijn in verschillen tussen zorgverleners onderling. Niemand weet vooraf welke kosten hij in een jaar gaat maken. Openheid over de tarieven kan natuurlijk wel tot een groter kostenbewustzijn leiden.”

Reageer op dit artikel