nieuws

Mercer: ‘Tot 200% verschil in WGA-premies’

Schade 4177

Mercer: ‘Tot 200% verschil in WGA-premies’

Verzekeraars zijn begonnen met het sturen van offertes aan bedrijven die eigenrisicodrager willen worden of blijven voor de WGA. Volgens Mercer lopen de premieverschillen op tot 200%, wat bedrijven bijna een ton aan WGA-premies kan schelen. Die houden zich volgens het consultancybedrijf echter nog te weinig met de materie bezig.

Mercer nam de eerste offertes voor komend jaar onder de loep. In 2017 worden de WGA-premies voor vaste en flexibele werknemers samengevoegd tot één gedifferentieerde premie, wat mogelijk een grote beweging van bedrijven zal veroorzaken die – afhankelijk van de premies – overstappen van UWV naar private verzekeraar of andersom. “Verzekeraars sturen momenteel de eerste offertes voor de verzekeringspremies voor volgend jaar. Wij zien echter dat bij lange na niet alle bedrijven de markt onderzoeken, maar ervoor kiezen om gewoon te blijven zitten waar ze zitten. En als ik de offertes bij onze eigen klanten analyseer, zie ik dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste offerte met de regelmaat van de klok 200% of meer zijn”, zegt Bart Brenninkmeijer. Hij is bij Mercer verantwoordelijk voor het segment Mid Market. Volgens hem is het verstandig enkele concurrerende offertes aan te vragen. “Voor één onderneming met bijna 200 werknemers bedroeg het verschil in premiestelling meer dan € 90.000.” Hij stipt daarbij aan dat voor een goede vergelijking wel een indicatie van de UWV-premie nodig is.

Nul ruimte voor fouten
Volgens Brenninkmeijer is zo’n vergelijking van WGA-premies voor veel bedrijven niet vanzelfsprekend. “Werkgevers moeten straks één verzekering afsluiten voor zieken met een vast of met een tijdelijk contract. In april hebben we een onderzoek gedaan onder HR-managers van grote bedrijven. Toen was maar liefst bijna een derde niet op de hoogte van die veranderingen. We zien daar gelukkig wel verandering in.” Verzekeraars beoordelen aanvragen extreem streng, is de ervaring van Mercer. “Er ís al tijdsdruk om het te regelen, maar er is ook nog eens nul ruimte voor fouten of ontbrekende gegevens. Dat komt doordat verzekeraars voor het eerst een premie moeten afgeven voor de flexkrachten en in de afgelopen jaren flinke verliezen hebben geleden doordat het risico verkeerd was ingeschat. Al met al is het voor bedrijven nu een race tegen de klok – zeker voor bedrijven die hun administratie en verzuimmanagement niet goed voor elkaar hebben.”

Reageer op dit artikel