nieuws

Independer wil einde aan schimmigheid ziekenhuistarieven

Schade 3356

Independer wil einde aan schimmigheid ziekenhuistarieven

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30% verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat laat Independer weten na onderzoek onder 25 ziekenhuizen.

Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar rekent voor een enkelvoudige ingreep bij een talgklier op de huid € 261,41 als de patiënt bij CZ verzekerd is. Dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kost een patiënt die bij een andere zorgverzekeraar zit € 339,72 euro. Een prijsverschil van bijna € 80.

Eigen risico
Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico, weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn, zegt Independer. “Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door zorgverzekeraar CZ al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Dit onderzoek laat zien dat de schimmigheid van ziekenhuistarieven nog groter is.”

25 ziekenhuizen
Independer heeft 25 ziekenhuizen ondervraagd over de kosten van bepaalde behandelingen van bepaalde verzekeraars. Er zijn vijf verschillende kleine aandoeningen en drie andere verzekeraars in het onderzoek opgenomen. De uitkomsten zijn afgezet tegen de kosten die een patiënt bij CZ zou moeten betalen.

Slecht bereikbaar
De vergelijker noemt het opvallend dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. “Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen. Tien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen waren transparant over de kosten.”

Oproep
Independer roept ziekenhuizen op om de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximaal eigen risico van € 885.

Reageer op dit artikel