nieuws

De Friesland zaait onrust met opzeggen zorgcontract

Schade 4233

De Friesland zaait onrust met opzeggen zorgcontract

Zorgverzekeraar De Friesland (Achmea) heeft in Dokkum voor onrust gezorgd door het contract met het lokale ziekenhuis Sionsberg op te zeggen per 1 januari 2017. Afspraken over samenwerking tussen zorgverleners zouden niet worden nagekomen.

Het ziekenhuis werd in 2014 failliet verklaard, maar maakte vorig jaar een doorstart. De Friesland is echter niet tevreden over de ontwikkelingen in Dokkum. “Ondanks een aantal positieve ontwikkelingen ontwikkelt de anderhalf jaar oude zorgvoorziening zich niet goed. Met name het anderhalvelijnscentrum komt niet van de grond doordat verhoudingen tussen de partijen binnen stichting Sionsberg 2.0 moeizaam verlopen. Bestuurlijk is er op fundamentele vlakken verschil van inzicht. Wij beëindigen daarom per 1 januari 2017 de overeenkomst met de stichting. Tot die tijd verandert er voor de verzekerden niets en ook voor daarna staat De Friesland voor goede zorg in de regio”, belooft de Achmea-verzekeraar Die wil na de zomer opnieuw gaan praten over het inrichten van de anderhalvelijnszorg, waarin de eerstelijnszorg van huisartsen, apotheken en fysiotherapeuten moet samenkomen met specialistische zorg vanuit het ziekenhuis.
Volgens De Friesland zijn de afspraken die begin vorig jaar zijn gemaakt in een vijfjarig contract niet nagekomen. “We geloofden en geloven nog steeds in het concept, waarin we als enige zorgverzekeraar veel tijd, energie en geld hebben gestoken. De Friesland heeft vanwege dit vertrouwen vanaf het begin op zeer ruime wijze zorg voorgeschoten en aanzienlijke bedragen geleend en geïnvesteerd”, zegt bestuursvoorzitter Bert van der Hoek. De samenwerking tussen de diverse disciplines is volgens De Friesland slecht.

Verbijsterd
Sionsberg zegt verbijsterd te zijn over de plotselinge opzegging van het contract. “Hiermee komt de zorg, zoals die nu in Noordoost-Friesland geleverd wordt, in gevaar. Bovendien komt de zorgverzekeraar de in januari 2015 afgesloten overeenkomst voor vijf jaar met deze actie niet na. Het doel van De Friesland is het afdwingen van een contractaanpassing met als doel kostenreductie en als gevolg een verdere versobering van het zorgaanbod in Sionsberg. De zorgverzekeraar komt hiermee de minimale zorgplicht voor Noordoost-Friesland niet na.” Volgens het ziekenhuis verloopt de samenwerking tussen de zorgverleners prima en zijn patiënten tevreden. Ook de gemeenteraad is die mening toegedaan.

Eerdere conflicten
Het is niet de eerste keer dat Achmea in de clinch ligt met een ziekenhuis. Het weigerde in 2013 een contract te sluiten met het Amsterdamse Slotervaart-ziekenhuis omdat de instelling te hoge tarieven zou vragen. Later ontstond een conflict met het Radboudumc in Nijmegen over het overschrijden van de begroting.

Reageer op dit artikel