nieuws

Baeten: ‘Dividend uitkeren moet beperkt kunnen’

Schade 1480

Baeten: ‘Dividend uitkeren moet beperkt kunnen’

Zorgverzekeraars zouden dividend moeten kunnen uitkeren, maar dan op beperkt schaal. Dat zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten van ASR, de verzekeraar met een kleine zorgpoot, woensdag in het FD. Baeten voegt zich hiermee bij het maatschappelijke debat over winstuitkeringen bij zorgverzekeringen

Het debat wordt volgens de bestuursvoorzitter “te zwart-wit gevoerd”. Baeten reageert hiermee op een voorstel van regeringspartij PvdA, en oppositiepartijen CDA en SP om een bestaand verbod op dividenduitkeringen bij zorgverzekeringen te verlengen. Zonder wijzigingen van de regels vervalt het verbod per 2018. De drie partijen vinden het niet kunnen dat zorgpremies terecht komen buiten de zorg en stellen dat zorggeld dat overblijft, besteed moet worden aan betere zorg of lagere premies. Volgens de partijen druist het uitkeren van winst in tegen de maatschappelijke rol van zorgverzekeraars.

Begrenzing
Baeten zegt in het dagblad dat het “op lange termijn gezond is als ziektekostenverzekeraars een gezond rendement kunnen maken”. ASR streeft naar een winst van 1% van de premie. “Maar het is een maatschappelijk product, dus ik snap dat er een begrenzing aan moet zitten. Als je het over die uitgangspunten eens bent, zou je bijvoorbeeld kunnen vastleggen dat je als verzekeraar met die 1% iets mag doen.”

Kleine schaal
ASR is de enige ziektekostenverzekeraar die niet op een of andere manier bij een coöperatie hoort en is dus vooralsnog de enige waarvoor een winstuitkering uit de zorgpolis überhaupt zin heeft, meldt het FD. Het is met 216.000 polishouders een kleine speler. Baeten wil er ondanks de kleine schaal mee doorgaan, onder meer omdat ASR aan werkgevers combinatiepakketten aanbiedt van verzuimverzekeringen en zorgpolissen.

Reageer op dit artikel