nieuws

31 miljard dollar schade door natuurgeweld

Schade 2949

31 miljard dollar schade door natuurgeweld

Natuurgeweld en natuurrampen waarin mensen de hand hadden hebben het afgelopen halfjaar mondiaal voor een verzekerde schade van $ 31 miljard gezorgd. Dit blijkt uit cijfers van herverzekeraar Swiss Re. Aardbevingen in Japan, stormen in Amerika en Europa en bosbranden in Canada zorgden voor de grootste schadepost.

In totaal was de economische schade door de rampen $ 71 mrd in het eerste halfjaar van 2016, een stijging van 38% ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. Hiervan was 44% ($ 31 mrd )gedekt door de mondiale verzekeringsindustrie. Wel lag het aantal dodelijke slachtoffers door de rampen aanzienlijk lager: kwamen in het eerste halfjaar van 2015 nog 12.000 mensen om door natuurgeweld, het afgelopen halfjaar ging het om 6.000 dodelijke slachtoffers.

Hagel en storm
Drie weersgebeurtenissen, waaronder forse hagelval, zorgden in totaal voor $ 7 mrd schade in de Verenigde Staten. Een storm in Texas zorgde voor de meeste schade. Lage drukgebieden eind mei en begin juni zorgden met name in Frankrijk en Duitsland voor stormschade en overstromingen. De verzekerde schade bedroeg hier $ 2,8 mrd, nog exclusief de forse schade die later in juni in Zuid-Oost Nederland plaatsvond door hagel.

Twee aardbevingen op dezelfde dag
Een aardbeving in het Japanse Kumamoto zorgde op 16 april 2016 voor een verzekerde schade van $ 5,6 mrd. Op dezelfde dag vond aan de andere kant van de wereld in Ecuador ook een aardbeving plaats. Hoewel deze nog zwaarder was, bedroeg de verzekerde schade hier ‘slechts’ $ 400 mln door de lage verzekeringsgraad.

Bosbranden in Canada
Bosbranden in de Canadese provincie Alberta zorgen voor een verzekerde schade van $ 2,5 mrd. Het is hiermee een van de duurste bosbranden voor de verzekeringsindustrie ooit.

Reageer op dit artikel