nieuws

Zomerserie (14): zeven vragen aan Carola Wijkamp-Hermsen, Directeur Particulier Schade bij Delta Lloyd

Schade 3742

Zomerserie (14): zeven vragen aan Carola Wijkamp-Hermsen, Directeur Particulier Schade bij Delta Lloyd

In de zomerluwte komt amweb met een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Luchtig, maar toch prikkelend. We leggen ze tien vragen voor, waarvan ze er zeven moeten beantwoorden. De veertiende in de reeks is Carola Wijkamp-Hermsen, directeur particulier schade bij Delta Lloyd.

1.We zijn halverwege 2016. Hoe zou je het jaar tot nu toe kenschetsen? Wat ging goed? Wat ging fout?
“Gezien alle heftige incidenten wereldwijd stemt 2016 mij somber. Ik vraag me af wat we elkaar toch aandoen. Respect voor elkaar, verdraagzaamheid en tolerantie zijn kernwaarden waarvan ik hoop dat ze weer universeel worden! Voor de schadeverzekeraars is 2016 als gevolg van klimaatveranderingen nu al een bewogen jaar. Met meest recentelijk nog de enorme hagelbuien in Noord-Brabant. Dit heeft veel impact op onze verzekerden en op ons als verzekeraar. Dit zijn wel dé momenten waarop je je toegevoegde waarde als financieel adviseur en verzekeraar kunt laten zien door direct en pro-actief je klanten te benaderen en snel tot oplossingen voor de ontstane schade te komen. Ik ben er trots op hoe we dat doen.
Tot slot, is voor Delta Lloyd Schade particulier en mijzelf met de tekening van het contract voor de samenwerking met Voogd & Voogd op 8 juli een intensieve periode afgesloten met een champagne-momentje.”

2.Wat hoop je dat er in de tweede helft van 2016 nog gebeurt?
“Zoals gezegd hoop ik in de eerste plaats dat de wereld weer een veiligere plaats wordt en er meer rust komt. De samenwerking met Voogd & Voogd is door het tekenen van het contract nu een feit en de rest van het jaar staat in het teken van het operationeel vormgeven van deze unieke samenwerking: de conversie van onze particuliere portefeuille naar de nieuwe organisatie en het goed neerzetten van die organisatie, inclusief de overgang van de betrokken medewerkers. Per 1 januari 2017 is de nieuwe organisatie dan helemaal up-and-running met een goed productenpalet. Ik heb ook hoge verwachtingen over de digitale ontsluiting die we via Voogd & Voogd gaan bieden waarmee we onze intermediairs en dus onze gezamenlijke klanten maximaal van dienst kunnen zijn en ons positief kunnen onderscheiden in de markt.”

3.Waar ga je heen met zomervakantie? En waarom?
“Ik ga met mijn gezin (man en 2 zonen) naar Andalusië; heerlijk genieten van een combinatie van mooie steden/dorpjes, lekker eten en drinken, zon, mooi landschap en een lekker zwembad! Gezien onze drukke werkzaamheden het hele jaar door vinden wij het erg fijn om in de zomer deze combinatie op te zoeken om samen tijd door te brengen. En Spanje is natuurlijk een geweldig land om te vertoeven. En heerlijk om 2 weken rust te pakken voordat we een spannend jaar tegemoet gaan: mijn oudste zoon moet examen doen en de jongste begint in de brugklas.”

4.Gebruik je je smartphone op vakantie? Waarvoor en hoe vaak?
“Ja, die gebruik ik dagelijks. Overigens vooral om mijn 85-jarige moeder te bellen en haar gerust te stellen dat alles nog goed met ons gaat! En natuurlijk ook bereikbaar te zijn voor haar. Echter ook het werk gaat door. Hier gebruik ik mijn i-pad voor. Ik plan dagelijks een uurtje om mijn mail door te nemen en indien nodig acties te ondernemen. En bij echte spoed pak ik de telefoon om een en ander af te handelen.”

5.Van wie heb je het meest geleerd qua kennis en ervaring? En waarom?
“Van alle mensen met wie ik samengewerkt heb de afgelopen jaren, heb ik iets geleerd. Ik vind het erg fijn om samen te werken met mensen van wie ik iets kán leren; zowel qua vaardigheden, vakkennis als qua mens. Allemaal hebben ze iets toegevoegd aan mijn “rugzakje” en dat neem ik maar mooi mee. Maar er is toch wel één iemand die ik vooral zou willen noemen en dat is René Kruijs. Hij is jaren mijn leidinggevende geweest en de afgelopen jaren mijn collega binnen de directie Schade bij Delta Lloyd. Binnenkort start hij overigens als directeur Schade Zakelijk bij Achmea. Naast de grote vakinhoudelijke (schade-)kennis die hij bezit en waarvan ik veel geleerd heb, heb ik vooral zijn no-nonsense, pragmatische en doelgerichte manier van leidinggeven altijd erg prettig gevonden. Dit gecombineerd met een mensgerichte, verbindende manier van samenwerken (hard op de bal, zacht op de mens), altijd de lat hoog leggen en als coach naast je staan heeft mij als persoon en leidinggevende geïnspireerd en tot een hoger niveau gebracht.”

6.Welk boek zou iedereen deze zomer moeten lezen en waarom?
“Ik ben een echte boekenwurm en dan èchte boeken; niet digitaal. In mijn koffer gaan jaarlijks minimaal 8 boeken mee, die allemaal uitgelezen worden. Heerlijk; uren lezen op vakantie. Dan heb ik er de tijd voor. En een van absolute favorieten is een “oud” (1978) boek dat ik al meerdere malen herlezen heb: The World according to Garp van John Irving. Een geweldig, licht absurdistisch boek, waarvan overigens ook een geweldige verfilming is gemaakt met Robin Williams in de hoofdrol. Met in de huidige tijd nog steeds zeer relevante thema’s als respect en ruimte voor anders-denkenden en anders-zijn. Echt een aanrader!”

7.Mijn boodschap aan het intermediair in Nederland is…
“Blijf van toegevoegde waarde voor onze klanten; pak die kans om net die stap extra voor hen te zetten en daarmee die extra service te bieden die ze zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat ook in de huidige competitieve markt een mooie toekomst is weggelegd voor het intermediair. We moeten samenwerken over de hele keten, intermediair met de verzekeraar, en daarin onderscheidend zijn. Op gebied van digitalisering, advies, het juiste product tegen de juiste prijs en met alle uitdagingen die op ons afkomen de komende jaren kunnen we samen juist datgene extra betekenen om onze klanten optimaal te bedienen. Waarbij mijns inziens het cruciale woord “samen” is.”

Voorgaande afleveringen van de Zomerserie 2016 staan hier.

Reageer op dit artikel