nieuws

Meer schade door weer, boeren slecht verzekerd

Schade 1379

Meer schade door weer, boeren slecht verzekerd

Nederlandse boeren zijn slecht verzekerd tegen schade door het weer. Dat meldt De Volkskrant vandaag. De meeste boeren en tuinders vinden een dergelijke verzekering te duur. Het wordt steeds problematischer, doordat de schade ten gevolge van slecht weer, bijvoorbeeld zware regen- of hagelbuien sterk toeneemt, aldus de krant.

In 2002 sprong toenmalig minister Veerman van Landbouw voor het laatst bij toen boeren en tuinders miljoenenschade leden door regen en hagel. In 2010 kwam er een Brede Weersverzekering, al maakten boeren daar maar mondjesmaat gebruik van. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben dit jaar 1.720 boeren en tuinders een aanvraag ingediend voor een Brede Weersverzekering: slechts 3% van alle agrarische bedrijven. Vorig jaar hadden 1.140 agrariërs zo’n polis, terwijl Nederland 50.000 land- en tuinbouwbedrijven telt die voor zo’n polis in aanmerking kunnen komen. De Brede Weersverzekering beschermt agrariërs tegen schade op hun akkers en weilanden door vorst, regen, droogte, storm, hagel en bliksem, sneeuw en ijzel. Het Verbond van Verzekeraars heeft begin juli laten weten dat er wel verwarring is omtrent de dekking van de Brede Weersverzekering.

Veel schade
In Limburg en Noord-Brabant hebben boeren en tuinders volgens LTO Nederland vorige maand € 0,5 mld schade geleden door zware regenval en hagelstenen zo groot als tennisballen. Een groot deel van die schade betrof verwoeste kassen, die allemaal verzekerd zijn in aparte glasverzekeringen; maar ook in de akkerbouw en de groente- en fruitteelt was er veel schade. Landbouworganisatie ZLTO vertelde vorige week teleurgesteld te zijn in de houding van een aantal verzekeraars naar aanleiding van het noodweer van eind juni. Achmea meldde eerder al dat er voor die schade in juni € 260 mln is geclaimd.

Reageer op dit artikel