nieuws

Financiële malaise Eno groter door mislukt ICT-project

Schade 3168

Financiële malaise Eno groter door mislukt ICT-project

Zorgverzekeraar Eno is door een mislukt ICT-project voor minstens € 3,5 mln het schip in gegaan. De kleine zorgverzekeraar en ICT-dienstverlener VCD hebben volgens de rechter het project onderschat. In een kort geding veegde de rechter een eis van Eno tot schadevergoeding van tafel. Dat meldt Zorgvisie.

Het is de tweede tik in korte tijd voor de zorgverzekeraar. Eerder deze week heeft de verzekeraar het jaarverslag van 2015 gepubliceerd, waaruit is gebleken dat Eno het jaar heeft afgesloten met een verlies van bijna € 6 mln. Hoge kosten bij vrouwenlabel Energiek vormen de belangrijkste oorzaak voor het slechte resultaat.

Eno is in 2014 al gestart met de inrichting van een nieuw ICT-systeem, waar € 3,5 mln was uitgetrokken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een softwaresysteem voor de uitvoering van de Zorgverzekeringswet, door de zorgverzekeraar uitbesteed aan VCD. De software had begin dit jaar gebruiksklaar moeten zijn. In de loop van 2015 loopt het project vertraging op doordat de ICT-dienstverlener kritische mijlpalen niet haalt. Eno stelt VCD in gebreke, vordert naleving van de overeenkomst en dreigt met een dwangsom. VCD geeft in februari aan dat het systeem niet voor 1 januari 2017 of misschien wel helemaal niet opgeleverd kan worden.

Rechter
In mei komt de zaak voor de rechter en geeft onder andere aan dat “gelet op de complexiteit en omvang van de benodigde functionaliteit, is dit project door beide partijen enorm onderschat en niet goed aangevlogen.” De partijen gaan niet meer met elkaar verder. “Eno heeft overeenstemming bereikt met VCD over de beëindiging van de samenwerking en er zijn afspraken gemaakt over onder andere de vergoeding van de gemaakte kosten.” De hoogte van de vergoeding worden niet besproken. De zorgverzekeraar laat nog wel aan Zorgvisie weten dat “dit geen financiële strop kan worden genoemd. Er zijn afspraken gemaakt met VCD over de vergoeding van gemaakte kosten.”

Reageer op dit artikel