nieuws

Consumentenbond: ‘Beter claimen op inboedel- dan op reisverzekering’

Schade 8652

Consumentenbond: ‘Beter claimen op inboedel- dan op reisverzekering’

Consumenten met een buitenshuisdekking kunnen meestal beter hun tijdens de vakantie verloren of beschadigde spullen daarop claimen dan op hun reisverzekering. Dit stelt de Consumentenbond naar aanleiding van een onderzoek naar de afschrijvingslijsten die verzekeraars hanteren. Bij reisverzekeringen geschiedt de afschrijving vaak veel sneller en krijgen verzekerden al snel weinig of niets meer uitgekeerd.

Voor het het onderzoek, dat is verschenen in de recente uitgave van de Geldgids, vroeg de Consumentenbond bij 20 verzekeraars inzage in de afschrijvingslijsten voor hun inboedel- en reisverzekeringen. Slechts zes verzekeraars werkten volledig mee (Aegon, Bovag, De Nederlanden van Nu,  Reaal, Turien & Co en Zelf), De Europeesche kon als reisverzekeraar alleen de daarvoor bestemde afschrijvingslijst tonen, Nationale-Nederlanden koost hier bewust voor. De andere maatschappijen weigerden om diverse redenen inzage te geven of toe te staan de gegevens te publiceren. Dat de meeste verzekeraars geen openheid van zaken geven kan op weinig begrip rekenen bij de Consumentenbond.  “Het is krankzinnig dat je als verzekerde niet weet waar je recht op hebt”, aldus de bond.

Forse verschillen in afschrijvingstermijnen
Uit het onderzoek komen forse verschillen in de gehanteerde afschrijvingstermijnen naar voren, tussen de reisverzekeraars onderling en helemaal als de reisverzekeringen worden vergeleken met inboedelverzekeringen. Zo schrijven de meeste reisverzekeraars een fotocamera die € 500 heeft gekost in tien jaar af. Nationale-Nederlanden vindt zo’n camera echter al na vijf jaar niets meer waard. Daar staat tegenover dan NN een lang broek van € 100 in vijf jaar afschrijft, waar dezelfde broek bij De Nederlanden van Nu en Europeesche Verzekeringen na twee jaar al niets mee waard is.

Claimen bij gunstigste verzekering
Doordat verzekeraars bij de reisverzekeringen veel sneller afschrijven, is de uitkering voor hetzelfde product bij een inboedelverzekering vaak hoger. Verlies of  beschadig je je bril tijdens je vakantie dan krijg je bij de meeste reisverzekeringen voor een bril van drie jaar oud nog 40% van de nieuwwaarde terug. Claim je deze op je inboedel dan krijg je hem doorgaans volledig vergoed. Voorwaarde is wel dat de inboedelverzekering een buitenshuisdekking heeft. Consumenten met een dergelijke verzekering zijn vrij om hun schade te claimen bij de gunstigste verzekering.

Reageer op dit artikel