nieuws

Britse autopremies stijgen 19% in jaar tijd

Schade 3559

Britse autopremies stijgen 19% in jaar tijd

De premies van autoverzekeringen zijn niet alleen in ons land aan het stijgen: in Groot-Brittannië is een autopolis het afgelopen jaar 19% duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van vergelijker Confused.com. Daarmee is het tempo van de premieverhoging nog altijd lager dan in Nederland, waar zich in krap een half jaar bijna eenzelfde stijging voordeed. Wel neemt het aantal autodiefstallen af, blijkt uit de meest recente criminaliteitscijfers.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de premies met 6% gestegen vergeleken met de eerste drie maanden. Ten opzichte van juni 2015 betalen de Britten 19% meer voor hun autoverzekering. Dat komt gemiddeld neer op een prijsstijging van 115 pond. De gemiddelde premie voor een autoverzekering ligt aan de overkant van de Noordzee op 715 pond, omgerekend ongeveer € 840. “Een paar jaar geleden waren dalende premies nog de norm”, aldus Confused.com. In 2014 werd de bodem bereikt met een gemiddelde jaarpremie van minder dan 600 pond. Sinds begin vorig jaar stijgt de prijs van autopolissen. Vooral in Schotland en Noord-Ierland zijn de tarieven opgehoogd (+25%). In hartje Londen betaalt de autoverzekerde het meest: 1.164 pond op jaarbasis. Dat is nog kinderspel vergeleken met de landelijk gemeten gemiddelde autopremie voor een 17-jarige: die ligt op meer dan 2.000 pond.
De Britse automobilist krijgt het voor zijn kiezen: behalve stijgende benzineprijzen zit ook de algemene assurantiebelasting hem dwars: die ging eind vorig jaar omhoog van 6% naar 9,5%. Voor 2017 is een verdere verhoging tot 10% in het vooruitzicht gesteld. Voor sommige verzekeringsproducten zoals reisverzekeringen geldt 20% assurantiebelasting.

Letselschade drijft WA-premie op
Vorige maand becijferde Independer dat de autopremies in ons land sinds begin dit jaar ook een stijgende lijn te pakken hebben: de WA-premies zijn tussen december en mei met 20% toegenomen. Inclusief (beperkt) cascoverzekeringen bedraagt de gemiddelde premietoename 13%. Vooral hogere letselschades spelen verzekeraars parten. Gemiddeld kost een autoverzekering in ons land € 637 per jaar. Jongeren tot 24 jaar zijn met € 1.021 een stuk duurder uit en zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar 20% meer gaan betalen.

Minder diefstal
Een positieve noot komt van de diefstalcijfers: in de eerste helft van dit jaar is het aantal gestolen personenauto’s met ruim 7% afgenomen tot 4.776, tegenover 5.180 in de eerste zes maanden van 2015. “Zet deze trend zich door, dan kan het totale aantal personenauto diefstallen in 2016 zelfs voor het eerst onder de 10.000 voertuigen uitkomen”, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Betere beveiliging zorgt bij jonge auto’s (tot drie jaar oud) voor een daling van het aantal diefstallen met 32%. “Daarnaast wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen te herregistreren.”

Reageer op dit artikel