nieuws

Aon: ‘Keuze voor private WGA verzekering scheelt tonnen’

Schade 2504

Aon: ‘Keuze voor private WGA verzekering scheelt tonnen’

De keuze voor werkgevers tussen publiek of privaat verzekeren voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) wint door nieuwe wetgeving fors aan belang. Privaat verzekeren wordt in veel gevallen aantrekkelijker, terwijl verzekeren via het UWV juist duurder wordt. Dit stelt verzekeringsmakelaar Aon.

“Door de wet verandert de WGA in 2017 ingrijpend en is een doordachte keuze tussen publiek of privaat verzekeren belangrijker dan ooit. Een keuze voor een publieke of private verzekering kan werkgevers in de praktijk tot miljoenen euro’s besparen. Dat vraagt voldoende voorbereidingstijd”, aldus Aon.

Aandacht
Daniel Rijnbeek, managing consultant bij Aon ligt het belang van de voorbereidingstijd toe: “Werkgevers doen er goed aan om nu al met hun voorbereiding voor een overstap te beginnen. Voor een gedegen keuze is het zaak om bestaande risico’s in kaart te brengen en processen en beleid waar nodig aan te scherpen. Zo’n traject kost veel tijd en aandacht, maar betaalt zichzelf uiteindelijk ruimschoots uit.”

Risico
Onlangs sprak WGA-specialist Acture zich bij monde van directeur Maudie Derks ook al positief uit over het privaat uitvoeren van de WGA. “Het is belangrijk dat we de werkgever zelf mee laten profiteren”, zei Derks destijds. “Door de WGA-last slechts deels te verzekeren, loopt hij risico maar plukt hij ook meteen de vruchten bij succes. Hij heeft immers een direct financieel belang bij effectieve schadelastbeheersing en re-integratie. Omdat een WGA-dossier gemiddeld €100.000 kost, loopt de besparing al gauw op van enkele tonnen tot miljoenen euro’s per bedrijf.”

Privaat of publiek?
Met de nieuwe wet komt de privatisering van de sociale zekerheid volgens Aon tot een nieuw hoogtepunt. “De voordelen gaan op 1 januari 2017 in en hebben directe gevolgen voor werkgevers die nu al WGA-lasten hebben. Privaat verzekeren wordt voor veel werkgevers nog voordeliger dan voorheen, omdat zij publieke WGA-lasten vanaf 2017 bij het UWV achter mogen laten. Daardoor beginnen werkgevers bij privaat verzekeren met een schone lei.” Aon stelt dat publiek verzekeren juist duurder wordt gemaakt. “De lasten die ontstaan zijn tijdens het eigenrisicodragerschap, worden voortaan in de publieke premie meegenomen. Daardoor betalen werkgevers bij een overstap van privaat naar publiek verzekeren vanaf 2017 dubbel voor de WGA-lasten. Zij hebben daar immers ook al premie voor betaald toen zij nog privaat waren verzekerd.”

 

Reageer op dit artikel