nieuws

‘Privaat uitvoeren WGA kan tonnen schelen’

Schade 1984

‘Privaat uitvoeren WGA kan tonnen schelen’

Extra aandacht, actief herbeoordelen en een fikse financiële prikkel zorgen ervoor dat er een WGA-uitstroom is te realiseren van bijna 30%, zegt Acture, private uitvoerder van de Ziektewet en WGA-specialist. Het bedrijf dat het privaat uitvoeren van de WGA een stuk succesvoller is dan de publieke oplossing. Bovendien is er de verwachting dat de WGA-uitstroom kan oplopen tot 40%. Het goed uitvoeren en beperken van de WGA levert bedrijven een lagere last op van gemiddeld € 100.000 per WGA-dossier.

Maudie Derks, directeur van Acture: “Sinds jaar en dag zorgen wij ervoor dat zieke werknemers weer gaan doen wat ze eigenlijk willen, namelijk werken. Het principe is feitelijk hetzelfde, aandacht besteden aan de werknemer. Of we dat nu voor de Ziektewet doen of voor de WGA. Onafhankelijk onderzoek liet eerder al zien dat Acture in uitvoering Ziektewet 50% succesvoller is dan het UWV. De toepassing van de onze methode in de WGA laat vergelijkbare resultaten zien met een realisatie van 30% uitstroom ten opzichte van 5,5 % bij het UWV.”

Derks vervolgt: “Wil je iemand uit de WGA krijgen, dan moet je actief herbeoordelen, bezwaar aantekenen bij UWV zodat iemand een ander soort uitkering krijgt en vooral ook re-integreren. Maar het belangrijkste is dat we de werkgever, die tegenwoordig kan kiezen uit veel verzekeringsoplossingen, zelf mee laten profiteren. Door de WGA-last slechts deels te verzekeren, loopt de werkgever risico maar plukt hij ook meteen de vruchten bij succes. Dit zorgt ervoor dat de werkgever niet alleen toekijkt, maar ook gaat meewerken aan een oplossing. Hij heeft immers een direct financieel belang bij effectieve schadelastbeheersing en re-integratie. Omdat een WGA-dossier gemiddeld €100.000 kost, loopt de besparing al gauw op van enkele tonnen tot miljoenen euro’s per bedrijf.”

Reageer op dit artikel