nieuws

‘Zorgverzekeraar krijgt te weinig geld voor dure klant’

Schade 1442

‘Zorgverzekeraar krijgt te weinig geld voor dure klant’

Zorgverzekeraars worden in het risicovereveningsstelsel onvoldoende gecompenseerd voor verzekerden die zeer hoge zorgkosten met zich meebrengen. Dat stelt Suzanne van Veen, die donderdag aan de Erasmus Universiteit promoveert op het stelsel van risicoverevening, in het FD.

Tegelijkertijd krijgen volgens haar zorgverzekeraars uit de algemene kas te veel voor jonge, gezonde verzekerden. De ondercompensatie voor de zwaardere risico’s is structureel, aldus Van Veen in het FD. Voor de 4% duurste patiënten – zo’n 680.000 verzekerden – wordt jaarlijks gemiddeld € 3.000 per persoon te weinig gecompenseerd, oftewel in totaal ruim € 2 mld. “Het model is niet in staat de extreem hoge zorgkosten boven de € 120.000 per jaar te identificeren.” Het probleem speelt vooral bij kleine verzekeraars, die minder mogelijkheden hebben om de ‘dure’ groepen te compenseren met de groepen die minder zorgkosten hebben. “Met een paar van deze klanten kunnen ze in de financiële problemen komen. Dat is een probleem voor de concurrentie. Dit toont ook aan dat het profijtelijk is voor verzekeraars om collectieve polissen op te zetten voor gezonde mensen. Het werkt risicoselectie in de hand en belemmert verzekeraars te investeren in zorg voor de 4% duurste patiënten uit angst die groep aan te trekken.”

Oplossingen
Een oplossing kan zijn om de factor medicijngebruik voor meerdere jaren toe te voegen als risicofactor, zegt Van Veen. “De kans is groot dat diabetespatiënten die voorheen insuline gebruikten, dat de komende jaren ook doen. Of je combineert dat met de ziekenhuisopname van voorgaande jaren. Door die combinatie krijg je de mensen met hogere ziektekosten beter in beeld en kun je het model veel beter differentiëren op de groep die écht hoge kosten maakt. Daar wordt nu geen rekening mee gehouden.”
Volgens Van Veen is er naast bewuste risicoselectie ook veel onzichtbare selectie: “Als zorgverzekeraars bijvoorbeeld afzien van het investeren in innovatie voor chronisch zieken. Dus als je gedrag monitort en niets vindt, wil dat niet zeggen dat het model goed werkt.”

Reageer op dit artikel