nieuws

Vektis: aantal zorgpolissen daalt

Schade 1050

Vektis: aantal zorgpolissen daalt

In 2016 konden verzekerden kiezen uit 61 zorgpolissen. Dat zijn er tien minder dan in 2015 en is ongeveer hetzelfde aantal als in 2012. Dit blijkt uit de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2016 van Vektis.

De Zorgthermometer geeft informatie over het overstap- en keuzegedrag van mensen met betrekking tot zorgverzekeringen. Vektis maakte in februari al bekend dat 6,3% in 2016 van zorgverzekeraar zijn gewisseld. Dat is ruim 1 miljoen mensen en het waren er 100.000 minder dan in 2015.

Regionale verschillen
Vektis brengt dit jaar voor het eerst in beeld wie van de zorgverzekeraars marktleider is per gemeente. Ook nieuw zijn de overstappercentages per gemeente. De meest honkvaste verzekerden wonen in Zeeland en Friesland. In het midden van het land wonen de meeste overstappers. Zoetermeer spande de kroon met 13,2% overstappers.

Keuzes
In 2016 kiest driekwart van de mensen voor een naturapolis en 84% van de verzekerden heeft ook een aanvullende verzekering. Met name jongeren en mannen kiezen wat vaker om geen aanvullende verzekering te sluiten. Verder constateert het zorginformatiecentrum dat het aantal collectiviteiten blijft dalen en het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico toe blijft nemen.

Marktaandelen
Ongeveer 90% van de markt is in handen van de vier grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis, CZ  en VGZ. Zilveren Kruis is nog altijd marktleider met 20,4% marktaandeel, maar zag dit wel iets afkalven ten opzichte van 2015 toen het nog 21,3% was. De Tilburgse zorgverzekeraar CZ zag het marktaandeel met0,2% toenemen tot 16,2%. Ook Menzis liet een lichte groei zien en ging van 10,2% naar 10,5%. VGZ moest met een daling van 0,2% marktaandeel genoegen nemen en komt in 2016 uit op 12,4%. Van de kleinere zorgverzekeraars laat DSW een groei van 0,3% zien naar 2,9%, Zorg en Zekerheid mag 0,1% groei bijschrijven en komt uit op 2,6%, Univé heeft 5,1% marktaandeel en ONVZ blijft op 2,7%.

Reageer op dit artikel