nieuws

Premie-inkomen Nh1816 stijgt ondanks hevige concurrentie

Schade 1104

Premie-inkomen Nh1816 stijgt ondanks hevige concurrentie

Nh1816 sloot vorig jaar 217.000 nieuwe particuliere schadeverzekeringen met een waarde van € 39 miljoen premie. De omzet steeg mede hierdoor naar € 241 miljoen. Het technisch resultaat was bescheiden: € 1,0 miljoen (in 2014 nog ruim € 12 miljoen). Als gevolg van de stijgende beurskoersen werd toch een totaalresultaat van € 24,8 miljoen gerealiseerd (in 2014 € 28,5 miljoen).

“Ondanks hevige concurrentie van verschillende distributiekanalen steeg ons premie-inkomen het afgelopen jaar opnieuw; de stijging van 11% ligt in lijn met de afgelopen jaren.”, aldus het jaarverslag van de West-Friese schadeverzekeraar die in 2016 haar 200e verjaardag viert.

Boven water
Directievoorzitter Lex Verëll zegt over de cijfers: “Met onze verzekeringsportefeuille wisten we het hoofd net boven water te houden.” Het technisch resultaat bedroeg slechts € 1,0 miljoen. Ondanks de nog immer dalende gemiddelde motorrijtuigenpremies en toegenomen schadelast werd in Motor-Overig een positief technisch resultaat behaald van € 1,3 miljoen (was € 5,4 miljoen). Het resultaat op Motor-WA bedraagt negatief € 9,9 miljoen (was negatief € 1,7 miljoen), voornamelijk als gevolg van een toename van letselschadereserveringen, ook over oude jaren. De brandtekening is positief en bedraagt € 4,1 miljoen (was € 2,7 miljoen). De branche overige (waaronder AVP, doorlopende reisverzekeringen en rechtsbijstand) toonde een technisch resultaat van € 5,2 miljoen (was € 6,2 miljoen).

Solvabiliteit
Verëll: “Daarentegen was het beleggingsresultaat in 2015 uitstekend zodat het totaalresultaat op 24,8 miljoen euro (na belastingen) uitkwam. Hierdoor is de solvabiliteit naar een comfortabele en vertrouwenwekkende 672% gestegen.”

Intermediair
Nh1816 belooft in het jaarverslag dat het de strategie om samen met het intermediair steeds verder in te spelen op de eigentijdse verzekeringsbehoeften van de consument onverminderd zal voortzetten. “Nieuwe initiatieven zoals online marketing ondersteuning van het intermediair en intensievere focus op productontwikkeling moeten de positie van Nh1816 verder verstevigen. Steeds meer assurantieondernemers weten professioneel en flexibel in te spelen op het snel veranderende assurantiespeelveld waarbij met name op het gebied van particuliere verzekeringen
een ware concurrentieslag wordt gevoerd tussen de verschillende distributiekanalen. Uiteraard is prijs hierbij een bepalende factor maar het intermediair heeft een aantal ijzersterke troeven in
handen. Met name de positie van ‘local hero’ kan hierbij volledig worden benut, de regisseur die het vertrouwen heeft van zijn klanten en met zijn lokale en klantkennis komt tot passende
verzekeringsoplossingen. Hoge klanttevredenheidscores bewijzen hierbij de onmiskenbare toegevoegde waarde van het intermediair.”

Jubileum
Ter gelegenheid van haar jubileum schenkt Nh1816 dit jaar uit het coöperatief dividend een miljoen euro aan goede doelen en verenigingen. Verëll: “Wij willen deze unieke mijlpaal, 200 jaar verzekeren vanaf de Dorpsstraat, niet ongemerkt voorbij laten gaan en op deze manier onze verzekerden mee laten delen in de feestvreugde.”

Reageer op dit artikel