nieuws

OM: ‘Verdachten verziekten markt voor autoruitreparatie’

Schade 2293

OM: ‘Verdachten verziekten markt voor autoruitreparatie’

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep celstraffen en werkstraffen geëist tegen oud-directieleden en medewerkers van een inmiddels failliet autoruitenherstelbedrijf in Emmen. Zij dienden voor miljoenen euro’s valse declaraties in bij verzekeraars.

Het bedrijf declareerde jarenlang onterecht te veel geld bij verzekeraars voor schadeherstel aan autoruiten. Medio 2014 werden de directeur en drie anderen al door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld. Maar zij gingen in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag voor de directeur een celstraf van 24 maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank had hem een straf opgelegd van twee jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. Voor de andere medewerkers werden voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen geëist.

Breuken
In de visie van het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan ‘omvangrijke oplichting’ in de autoruitherstelbranche. Zij merkten oppervlakkige ruitbeschadigingen aan als zogenoemde
combinatiebreuken waarvan de reparatie bij autoverzekeraars werd gedeclareerd.

De reparateurs waren vooral actief op parkeerplaatsen bij supermarkten en bouwmarkten in heel Nederland. Het OM: “Door het handelen werd niet alleen valsheid in geschrifte (op reparatiebonnen en facturen) gepleegd, maar werden de verzekeraars bovendien opgelicht of werden pogingen daartoe gedaan. De gelden verkregen uit de strafbare feiten werden witgewassen.”

Vertrouwen
De geëiste straffen zijn op zijn plaats, zo stelde de advocaat-generaal. “Verdachten hebben de markt voor (mobiele) autoruitreparatie verziekt, ze hebben voor miljoenen euro’s valse declaraties ingediend bij de verzekeringsmaatschappijen. In de periode waarin het bedrijf van verdachten actief was, was het gebruikelijk om je autoruit op de parkeerplaats bij de supermarkt, bouwmarkt en dergelijke te laten repareren terwijl je aan het winkelen was. Voor de klant wel zo makkelijk; de reparatie kost bijna geen extra tijd en je hoefde niet na te gaan of een bepaalde reparateur
door jouw verzekeringsmaatschappij werd vergoed. Alle reparaties werden betaald op basis van vertrouwen en incidentele steekproeven achteraf. Dat vertrouwen is door verdachten ernstig beschaamd.”

Reageer op dit artikel