nieuws

Moody’s: ‘Verzekeraars hebben plenty tijd om in te spelen op zelfrijdende auto’

Schade 1206

Moody’s: ‘Verzekeraars hebben plenty tijd om in te spelen op zelfrijdende auto’

Zelfrijdende auto’s dwingen verzekeraars om hun bedrijfsmodel te heroverwegen. De brede invoering van deze technologie laat echter nog tientallen jaren op zich wachten. 

Dat schrijft Moody’s in een nieuw rapport: P&C Insurance – Global: Self-Driving Cars Could Send Auto Insurance Industry Skidding. Functies in auto’s om ongevallen te voorkomen, zoals onder andere automatisch remmen en adaptieve cruise control komen steeds vaker voor en zullen leiden tot een lagere frequentie van ongevallen in de komende vijf tot tien jaar. Volgens Moody’s een voordeel voor verzekeraars. Op de langere termijn zullen zelfrijdende auto’s zich vertalen in aanzienlijke lagere premies en lagere winst voor verzekeraars als het aantal ongelukken drastisch afneemt. De nieuwe technologie zorgt echter ook voor hogere reparatiekosten door de inbedding van camera’s en sensoren in de buurt van bumpers.

Rol
Automakers als Ford, Nissan en Tesla hebben plannen om de komende jaren zelfrijdende auto’s op de markt te brengen. “Wijdverbreide goedkeuring van zelfrijdende auto’s is nog decennia ver weg, maar het roept wel vragen op over wat de rol van autoverzekeraars zal worden in een wereld met veel minder ongelukken. Toezichthouders, wetgevers en de rechtbanken zullen moeten bepalen hoe verplichtingen worden verdeeld tussen verzekeraars, autofabrikanten en technologische bedrijven”, aldus Moody’s.

Tijd
Ondanks dat de zelfrijdende auto onzekerheden met zich meebrengt voor autoverzekeraars, hebben deze wel de tijd om te innoveren en te diversifiëren om concurrerend te blijven in een potentieel kleinere markt. Moody’s verwacht forse veranderingen in de markt, zoals consolidatie, mislukking en het toetreden van nieuwe spelers. De zelfrijdende auto zal een enorme transformatie teweegbrengen, is de verwachting van het instituut.

Reageer op dit artikel