nieuws

Met zwarte auto duurder uit bij Reaal

Schade 2305

Met zwarte auto duurder uit bij Reaal

Rij je een zwarte auto dan ben je voor een autoverzekering van Reaal, Route Mobiel en Zelf duurder uit dan met een andere kleur auto. Dit kan bijna een tiende van de premie schelen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 

De Consumentenbond heeft naar alle autoverzekeringen gekeken voor vier autotypen in verschillende prijsklassen en kleuren. De premies werden berekend via MoneyView voor geen (0) en een gemiddeld aantal (7) schadevrije jaren. Alle andere premiefactoren zijn gelijk gehouden, dus de premieverschillen komen volledig voor rekening van de autokleur. De Consumentenbond nam zwart als voorbeeld en vergeleek de premies met een witte, rode, paarse, groene, gele en blauwe auto.

Kleurverschillen per dekking
Uit het onderzoek blijkt dat bij beperkt cascopolissen je vooral met een groene auto goedkoper uit bent. De polis voor een zwart exemplaar valt tot bijna 10% duurder uit. “Een voorbeeld: zonder schadevrije jaren betaal je voor de Reaal-polis jaarlijks €128 meer voor een zwarte Audi (€ 1.423) dan voor de groene (€ 1.295). Nemen we de goedkopere Toyota, dan betaal je in dit voorbeeld € 432 voor de zwarte en € 394 voor de groene variant. Ook bij beperkt cascopolissen van Route Mobiel en Zelf zijn vooral de groene auto’s  voordelig uit. Een zwarte auto is hier ruim 3,5% tot bijna 8% duurder. Naast blauwe en gele lak is zelfs de kleur paars een paar procent voordeliger dan zwart. Bij de WA-verzekeringen betaal je voor alle zwarte auto’s bij Reaal tot 9% meer dan voor dezelfde blauwe, gele en groene auto’s. Bij Route Mobiel en Zelf is dit 4 tot ruim 8%, wisselend per autotype en aantal schadevrije jaren.” Bij allriskpolissen ziet  de Consumentenbond de premies het meest van kleur verschieten. Met een blauwe, gele, groene, rode én witte auto ben je voordeliger uit dan met dezelfde zwarte bolide. Vooral liefhebbers van blauwe auto’s zitten hier goed. Voor de zwarte variant betaal je circa 8% meer jaarpremie bij Reaal; bij Route Mobiel en Zelf 5% tot 7,5%.

Reactie
Reaal, Route Mobiel en Zelf laten in een uitgebreide reactie op het onderzoek weten dat kleur meeweegt in de premies omdat “uit onze statistieken bleek dat deze factor invloed heeft op de risico-inschatting”, schrijft de Consumentenbond. “Hier kan sprake zijn van een schijnverband. Autokleur is dan niet bepalend voor de schadekans, maar de bestuurder. Die kiest een bepaalde kleur auto en rijdt bijvoorbeeld meer schade. Bij nader inzien blijkt het kleureffect minder belangrijk te zijn en is kleur vanaf mei dit jaar geen premiefactor meer bij de autoverzekeringen van Route Mobiel en Zelf. Bij Reaal nog wel, maar de verzekeraar gaat hier nog ‘kritisch’ naar kijken”, aldus de Consumentenbond.

 

Reageer op dit artikel