nieuws

Directie Schouten Zekerheid: ‘Je moet constant wakker blijven’

Schade 1298

Directie Schouten Zekerheid: ‘Je moet constant wakker blijven’

Schouten Zekerheid timmert al jaren aan de weg op de zakelijke verzekeringsmarkt en is één van de grotere onafhankelijke advieskantoren van ons land. Maar het moet groter, vinden directieleden Rob van Os en Wilco de Haan. “We moeten blijven groeien om voor alle partijen interessant te blijven.”

Dat zeggen Van Os en De Haan in een interview met am:magazine. Zij zien een tweedeling in de markt: “Aan de ene kant zie je bedrijven die zich ontwikkelen in de richting van serviceprovider, al dan niet met externe aandeelhouders, en aan de andere kant zijn er middelgrote bedrijven die, met betrokken aandeelhouders, willen doorgroeien. Wij hameren op onafhankelijkheid. Als zelfstandig intermediair ben je baas in je eigen winkel, je kunt alle kanten op en kunt zelf je inkoop bepalen.”

Kiezen
Keuzes maken is onvermijdelijk. De Haan: “Veel kantoren zijn overgenomen. Wie zelfstandig blijft, moet kiezen wat hij wel en niet doet. Wij ook. We zijn bijvoorbeeld in 2003 gestopt met hypotheken. Onze individuele levenportefeuilles zijn recent verkocht. Daarnaast is het onderhouden van onze particuliere portefeuille heel arbeidsintensief. Daarin zoeken we een combinatie van daadkracht en procesoptimalisatie.”

Hoewel het resultaat onderaan de streep telt, is volume van minstens even groot belang, zegt Van Os. “Schaalgrootte is een belangrijk aspect geworden om het hoofd te kunnen bieden aan alle ontwikkelingen. Je moet constant wakker blijven. Verzekeraars zijn aan het indikken en doen alleen zaken met partijen die een bepaald volume hebben. Anderen moeten zich aansluiten bij een serviceprovider.”

Omzet
De groeidoelstellingen zijn in elk geval duidelijk: “In 2020 willen we naar een omzet van € 30 mln. Om voor alle partijen interessant te blijven, moet je groeien.” Schouten Zekerheid stuurt sinds 2005 op omzet per fte. “Dat is een goede graadmeter voor hoe je het als bedrijf doet”, zegt Van Os. “We sturen ook op de loonquote.”

De laatste tien jaar zijn de omzet en winst van Schouten Zekerheid steeds gestegen. Van Os: “Groei lijkt een vanzelfsprekendheid. Maar dat is natuurlijk niet zo. Jaarlijks raak je al 6% tot 10% van de omzet kwijt doordat klanten failliet gaan of krimpen. Vorig jaar zijn we autonoom, dus zonder overnames, met 7% gegroeid in omzet. Dat gaan we dit jaar niet halen. Dat komt omdat we concessies hebben gedaan op het gebied van de beloning voor onze volmachtactiviteiten. We moeten er dus meer energie in steken om ook dit jaar weer te groeien. Daar is iedereen mee bezig; ook de directie heeft een eigen klantenportefeuille. Dat is niet nieuw, maar altijd zo geweest.”

Het hele interview staat in nummer 21 van am:magazine.

Reageer op dit artikel