nieuws

Focwa Garantiefonds doet aangifte van fraude en verduistering

Schade

Focwa Garantiefonds doet aangifte van fraude en verduistering

De banden tussen Vereniging Focwa Schadeherstel en de Stichting Focwa Garantiefonds mogen dan zijn doorgesneden, de twee partijen zijn nog niet van elkaar af. Focwa Garantiefonds zegt begin deze week aangifte te hebben gedaan van fraude en verduistering ter hoogte van een bedrag van ruim een half miljoen euro. Het geld zou onterecht aan de Vereniging Focwa Schadeherstel zijn overgemaakt. “Aperte onzin”, reageert Denis Maessen, voorzitter van Focwa Schadeherstel.

Hoe zat het ook alweer: Focwa Schadeherstel richtte vorig jaar een nieuw Garantiefonds op: het Focwa Automotive Garantiefonds. Daar was het ‘oude’ fonds, de Stichting Focwa Garantiefonds, niet blij mee en het leidde over en weer tot discussie en aftreden van bestuursleden. Mathijs van Leeuwen, voorzitter van Focwa Automotive Garantiefonds zei eind vorig jaar: “De Stichting Focwa Garantiefonds is er vandoor met het geld dat in kas zat. Wij hebben nu een nieuw garantiefonds opgericht en zullen alles in het werk stellen om de gelden die in kas zaten weer terug te krijgen.”

Aangifte
Nu doet dus het ‘oude’ garantiefonds aangifte van fraude. Dat er ongeautoriseerde betalingen zijn verricht is volgens de club aan het licht gekomen na een forensisch accountantsonderzoek van het bureau Grant Thornton Forensic Services. De advocaat van het Garantiefonds heeft er bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen onverwijld een onderzoek te starten naar de vermeende fraude.

Emoties
Volgens het Garantiefonds staat de ‘getroebleerde verhouding’ uit het verleden geheel los van deze fraudezaak. “Dit is een strafrechtelijke kwestie met het oog op het algemeen belang. Het publiek heeft baat bij een sterk garantiefonds in de schadeherstelbranche. Daarom is het essentieel dat deze zaak zonder emoties wordt afgewikkeld, zodat alle aandacht uit kan gaan naar het onderzoek waar het mis is gegaan en hoe dit heeft kunnen gebeuren,” aldus het persbericht.

Onterecht
In dat persbericht van het (nog steeds oude) Garantiefonds staat verder: “Naar schatting gaat het om een bedrag van 535.000 euro aan onregelmatigheden in de boekhouding. Dit geld is onterecht door de federatieve branchevereniging aan de Vereniging Focwa Schadeherstel overgemaakt. Deze laatstgenoemde branchevereniging had het laatste jaar last van substantiële kostenoverschrijdingen. Het geld was binnen het Garantiefonds bestemd voor het opvangen van garantieclaims na slecht uitgevoerd herstelwerk en calamiteiten voor de consument zoals een faillissement van een schadeherstelbedrijf.”

Focwa Schadeherstel voorzitter Denis Maessen noemt de aantijgingen ‘aperte onzin’. “Dit is echt een poging van het oude Garantiefonds om de aandacht van zichzelf af te leiden. Wij zijn juist degene die gelden van hen tegoed hebben en dan gaat het om een veel hoger bedrag dan het bedrag dat zij nu noemen. Zij gaan nu op deze manier spartelen. Maar goed, we leven in een rechtsstaat, dus we zullen alle juridische procedures doorlopen die nodig zijn.”

Reageer op dit artikel