nieuws

NIVRE: forse toename miljoenenbranden

Schade

NIVRE: forse toename miljoenenbranden

37 branden waarvan de schade 1 miljoen euro of meer was; dat is waar de teller na het tweede kwartaal van 2015 op is geëindigd. Dat is na de 40 miljoenenbranden van 2013 het hoogste aantal grote branden dat in de afgelopen tien jaar werd geregistreerd tussen begin april en eind juni. De schadelast van de 37 branden bedroeg ruim 153 miljoen euro.

Tussen 2006 en 2015 viel de geraamde schadelast voor verzekeraars in Q2 van een jaar slechts drie keer hoger uit: in 2007 (162 miljoen euro), in 2008 (237 miljoen euro) en 2013 (172 miljoen euro). Dat zijn enkele uitkomsten die naar voren zijn gekomen uit de meest recente registratie van de grote branden die tot stand is gekomen in samenwerking met de bij het NIVRE aangesloten expertisebureaus, expertiseorganisaties van verzekeraars en met verzekeraars.

De meeste miljoenenbranden deden zich voor in de detailhandel/woningen: 10 stuks. Op de tweede plaats komen bedrijven/groothandels, waarin 7 grote branden plaatsvonden, gevolgd door de industrie (6), vrije tijdscomplexen (5), de agrarische sector (4), de automotive sector (2) en horeca (2). De hoogste aantal grote branden, 16 stuks, vonden plaats in het midden van het land: in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. De drie zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg volgen op de voet met 14 miljoenenbranden.
De grootste brand kende een geraamd schadebedrag van tussen de 30 en 40 miljoen euro en bij twee branden werd de schade geschat op een bedrag tussen de 10 en 20 miljoen euro.

Reageer op dit artikel