nieuws

Natuurrampen kostten verzekeraars in 2015 $ 27 mld

Schade

Natuurrampen kostten verzekeraars in 2015 $ 27 mld

De verzekerde schade die werd veroorzaakt door natuurrampen is in het afgelopen jaar wederom gedaald, becijferde Munich Re. Verzekeraars moesten afgelopen jaar $ 27 mld vergoeden vanwege grote rampen.

Dat is een daling ten opzichte van een jaar eerder, toen verzekeraars in totaal $ 31 mld moesten uitkeren. Ook de totale schade (verzekerd en niet-verzekerd) lag het afgelopen jaar een stuk lager en kwam uit op $ 90 mld, tegenover $ 110 mld een jaar eerder. Peter Höppe van Munich Re legt uit dat de schadedaling met name komt door een beetje geluk. Sterke tropische stormen kwamen vaak in dunbevolkte gebieden aan land, of redden de kust zelfs helemaal niet. De grootste natuurramp afgelopen jaar was de aardbeving in Nepal met ongeveer 9.000 doden en een totale schade van $ 4,8 mld.

Voor volgend jaar ziet het er volgens Höppe mogelijk iets minder goed uit. Weerfenomeen El Niño, die vorig jaar zwaardere stormen dempte, zal volgend jaar wel op volle kracht zijn en mogelijk gevolgd worden door ‘tweelingzusje’ La Niña. Die twee zullen waarschijnlijk zorgen rondom het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan.

Reageer op dit artikel