nieuws

Tom Kliphuis (VGZ): ‘In de naturapolis zit óók sturing, maar daar hoor je niemand over.’

Schade

Tom Kliphuis (VGZ): ‘In de naturapolis zit óók sturing, maar daar hoor je niemand over.’

Tom Kliphuis is ruim een jaar de baas van coöperatie VGZ. Na 25 jaar Nationale-Nederlanden werd hij een zorgman. Een andere wereld met een grote politieke dimensie. De aanhoudende kritiek op de budgetpolis is volgens hem onterecht. “Als iedereen vandaag een restitutiepolis zou nemen, dan hebben we pas een probleem.”

Dat zegt de topman in een interview met am:magazine. Volgens Kliphuis is er veel onbekendheid met de budget- of selectieve polis die ook in zijn concern wordt aangeboden. “Ik denk dat het enorm gehypet wordt. Mensen roepen: ik woon in Zierikzee en dan moet ik straks naar Delfzijl voor een operatie. Dat is flauwekul, dat gebeurt echt nooit. Het gaat doorgaans om een kilometer of twintig. De politiek gaat helaas vaak in die verhalen mee, want die begrijpt het ook niet altijd helemaal. Dat is vreemd. In de naturapolis zit immers ook sturing, maar daar hoor je niemand over. En bij iets meer selectiviteit valt men er ineens wél over.”

Geen punt
Hebben de mensen die klagen dan helemaal geen punt? “Nee”, zegt Kliphuis. “Ze hebben geen punt. Weet je wat het is? Stel je voor dat we zeggen: iedereen moet verplicht een restitutiepolis. Iedere burger mag onbeperkt naar elke arts. Dan gaan de zorgkosten door het plafond. Dan is alle rem op de zorgkosten weg, want dan moet ik elke rekening van elke klant betalen.”
De topman vindt het niet te veel gevraagd dat mensen die een operatie moeten ondergaan, eerst hun zorgpolis moeten doornemen. “Over dat soort dingen kun je best wel nadenken, ook bij het afsluiten van je verzekering. Mensen zijn doorgaans niet zo ziek dat ze geen telefoontje meer kunnen plegen. En de zorgaanbieder kan ook even nagaan: is er wel een contract? Een maatschap weet heel goed dat het met een bepaalde aanbieder geen contract heeft. Als je gekozen hebt voor die lagere premie, dan zul je een paar dingen moeten uitzoeken. Dat is de consequentie.”

Duidelijker maken
Kliphuis erkent wel dat de informatievoorziening vanuit de zorgverzekeraars beter kan. “Wij hebben een plicht om het duidelijker te maken.” Hij erkent dat ook de regels over de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg helderder kunnen: er wordt doorgaans een percentage van het in de markt gangbare tarief vergoed. De vraag is dan: wat is gangbaar? “Misschien moet je voor operaties een standaardprijs neerzetten, dat maakt het transparanter. Al is een prijslijst bij de receptie van het ziekenhuis voor alle operaties misschien ook te veel gevraagd. Hoe dan ook: we gaan hier de komende jaren veranderingen in zien. Dat is zeker. Want de selectieve polis blijft. Je móet een bepaalde mate van selectiviteit hebben om het stelsel overeind te houden en daarmee de betaalbaarheid van de zorg voor de patiënt te garanderen, daar ben ik absoluut van overtuigd. Het is een trend die niet te stoppen is.”

Het hele interview met Tom Kliphuis staat in nummer 18 van am:magazine dat vrijdag is verschenen.

Reageer op dit artikel