nieuws

SP stelt Kamervragen over vrije artsenkeuze

Schade

SP stelt Kamervragen over vrije artsenkeuze

SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven hebben Kamervragen gesteld aan minister Schippers over de vrije artsenkeuze. De Kamerleden vragen zich af of de beperking van de vrije artsenkeuze wel geld zou hebben opgeleverd.

Leijten en Van Gerven stellen de vragen naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf waarin DSW-directeur Chris Oomen stelt dat het beperken van de vrije artsenkeuze ‘nul euro’ zou hebben opgeleverd. Deze stelling werd beaamd door de andere bestuursvoorzitters van vier zorgverzekeraars.

Berekening
De SP’ers willen dan ook weten hoe de minister tot de berekening van een miljard euro besparing is gekomen wanneer de vrije artsenkeuze zou worden beperkt. “Waar zit precies het verschil van inzicht tussen u en de voorzitters van de vijf zorgverzekeraars? Kunt u verklaren waarom zij geen besparing zien door de vergoeding van niet-gecontracteerde zorgaanbieders en hulpverleners terug te brengen naar nul euro?”, vragen Leijten en Van Gerven.

Verwarring
Daarnaast maken de Kamerleden zich zorgen over de zorginkoop van de verzekeraars. “Erkent u dat het voor zorgverzekeraars noch mogelijk is om kwaliteit van zorgaanbieders vast te stellen, noch in te kopen op kwaliteit? Kunt u uw antwoord toelichten?”, aldus de SP’ers. Volgens Leijten en Van Gerven is het voor de consument zeer verwarrend dat de ene zorgverzekeraar aan een bepaalde zorgaanbieder een predicaat ‘topzorg’ geeft, en de ander daar geen zorg inkoopt, omdat er te weinig operaties zouden worden gedaan om een bepaalde kwaliteit te halen.

Reageer op dit artikel