nieuws

Pricewise: ‘Extreme verschillen in premies autoverzekeringen’

Schade

Pricewise: ‘Extreme verschillen in premies autoverzekeringen’

In grote steden betalen autobezitters tot bijna 150% meer voor hun autoverzekering dan de buren verderop in de straat, met dezelfde auto, dezelfde polis en dezelfde verzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 31 autoverzekeraars.

Voor de vergelijking hanteerde Pricewise een vast profiel: een 35-jarige bestuurder met drie schadevrije jaren, die een WA-polis zoekt voor zijn VW Golf Plus (bouwjaar 2008). Bij alle postcodes werden dezelfde gegevens gebruikt. Grote uitschieters waren er vooral in de grote steden. Deze uitschieters kwamen naar voren uit vergelijkingen onder ongeveer 57.000 postcodes.

Lange straten
Veel Nederlandse straten zijn zo lang dat ze meer dan één postcode bestrijken, soms ruim twintig. Met name daar ontstaan volgens de vergelijkingssite significante verschillen in premies. In de vier grote steden laat volmachtbedrijf PolisVoorMij (Adaptto Insurance Services) de grootste verschillen zien. Op de Amsterdamse Amsteldijk en de Stadhoudersweg in Rotterdam loopt de premie van dezelfde WA-polis van € 34,10 op tot € 83,11. Een verschil van 144%. PolisVoorMij werkt voor autoverzekeringen voor 80% onder volmacht van Reaal Verzekeringen (nu Vivat) en voor 20% onder volmacht van Fatum Verzekeringen (onderdeel van de Guardian Holdings Group, gevestigd in Trinidad & Tobago). Bij verzekeraar Zelf.nl (onderdeel SNS Reaal/Vivat) loopt het verschil op tot 122% in de Womaransstraat in Den Haag: € 27,25 tot € 60,44. InShared (Achmea) en WitGeld (o.a. Nationale-Nederlanden) blijven respectievelijk steken op een maximum van 112% (Rotterdam) en 104% (Amsterdam). Alle geteste autoverzekeraars hanteren verschillende premies in straten met meer dan één postcode.

Heel Nederland
Niet alleen in de grote steden ook in veel plattelandsgemeenten zijn de premieverschillen soms groot. Pricewise bekeek ook 8.000 postcodes door heel Nederland. In Tiel liep het verschil op tot 168%, in Benschop 77%, Wildervank 94% en in Staphorst 72%.

Zelf bepalen
“Verzekeraars opereren in een vrije markt en mogen dus zelf bepalen welke premies ze aan wie vragen”, zegt Hans Kok, directeur van Pricewise. “De uitschieters zijn echter wel opvallend. Maar we weten ook dat tegenover een heel dure premie van de ene verzekeraar een goedkopere premie staat van een andere verzekeraar – voor dezelfde straat. Het loont dus om scherp je autoverzekering te vergelijken. Dat kan zelfs met een WA-polis een paar honderd euro per jaar schelen”, aldus Kok. Pricewise.nl heeft een aantal autoverzekeraars om een toelichting gevraagd op de onderzoeksresultaten. De meeste verzekeraars geven aan dat hier complexe reken- en prijsmethoden aan ten grondslag liggen, die ze omwille van concurrentiegevoeligheden niet prijsgeven.

Reacties
Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten dat de postcode een van de factoren is die de hoogte van de premie bepalen. “Verzekeraars hebben hun eigen schadestatistieken op basis waarvan zij de premies bepalen. Daarnaast kopen of winnen zij extra informatie in. Bijvoorbeeld over criminaliteit in wijken, maar ook over de samenstelling van huishoudens in wijken. Al die informatie vertaalt zich in verschillende premies.” Volmachtbedrijf PolisVoorMij laat weten de tarieven tegen het licht te houden en de verschillen volgend jaar te verkleinen. Het volmachtbedrijf laat ook weten dat berijders door het eigen rijgedrag te delen met PolisVoorMij zelf invloed uitoefenen op de te betalen premie. Verzekeraar Vivat (Zelf.nl) laat weten dat de premieberekeningen voor schadeverzekeringen steeds specifieker van aard worden en dat dit de soms grote verschillen verklaart. “We kunnen niet van alle straten en postcodegebieden een risico-inschatting maken. Daarom zoeken we ook informatie uit externe bronnen die specifiek iets zeggen over postcodegebieden.”

Reageer op dit artikel