nieuws

‘Front Runner in zwaar weer omdat ASR weigert schade te vergoeden’

Schade

‘Front Runner in zwaar weer omdat ASR weigert schade te vergoeden’

Front Runner, een keten in sportkleding, dreigt failliet te gaan omdat verzekeraar ASR de schade van € 0,5 mln na een grote inbraak niet wil vergoeden. Volgens tussenpersoon Lennart van Gastel voldeed zijn klant aan de beveiliging conform klasse 4. “Dat is ook door ASR bevestigd.”

“Mijn klant zit sinds een paar maanden in dit pand dat is beveiligd conform klasse 4. Daarvoor is ook een certificaat afgegeven. ASR heeft ook bevestigd dat deze beveiliging akkoord is. Er is twee keer ingebroken in het pand. Bij de eerste keer is het alarm afgegaan. Bij de tweede inbraak is een kabel doorgeknipt waardoor de alarmcentrale ingeseind had moeten worden. Door een programmeerfout is dat niet gebeurd”, legt Van Gastel uit. “Mijn klant heeft voorbeeldig gedrag vertoond en had dit niet kunnen voorkomen.”

Aansprakelijk
Het is volgens Van Gastel niet duidelijk wie aansprakelijk is voor de programmeerfout. Dat kan in de hardware zitten, bij de installateur of bij de alarmcentrale. Ik begrijp dat ASR regres toepast, maar het kan toch niet zo zijn dat mijn klant hier de dupe van wordt.”

Niet aan voldaan
Volgens verzekeraar ASR is niet voldaan aan de eisen. “Omdat er in de loods sportschoenen lagen opgeslagen, heeft ASR dit risico willen verzekeren als de inbraakpreventie van de loods aan de hoogste eisen zou voldoen. Het alarmsysteem van Front Runner voldeed op papier aan de eisen van de hoogste risicoklasse. Wij hebben namelijk een certificaat ontvangen waaruit dat blijkt. Na de inbraak bleek de installatie echter niét te voldoen aan de eisen die waren overeengekomen (risicoklasse 4). Daarnaast functioneerde het alarm niet volledig ten tijde van de inbraak en er was geen directe alarmopvolging door een erkende bewakingsdienst. Daarom hebben wij besloten niet tot vergoeding van de schade over te gaan. Wij hebben wel gekeken of we samen met Front Runner tot een oplossing konden komen, maar daar zijn we helaas niet uit gekomen”, aldus ASR in een reactie. Inmiddels is bij de rechtbank in Utrecht in kortgeding aangespannen. Op 6 januari wordt uitspraak gedaan.

Faillissement
Door de nasleep van de inbraak dreigt Front Runner met zeventien vestigingen in zeer zwaar weer terecht te komen. “De marges zijn dun en als je voor een half miljoen schade hebt en leveranciers dus niet leveren, kom je echt in zwaar weer terecht. Ik vind het echt ongelooflijk dat ASR niet over de brug komt. Zij stellen zich keihard op en dat neem ik ze erg kwalijk. Wat vertel ik nu aan mijn klanten…Ja, je hebt voldaan aan alle eisen maar bij schade keert de verzekeraar niet uit. Dat kan toch niet”, aldus Van Gastel.

Reageer op dit artikel