nieuws

FNV wil de beroepsrisicoverzekering verplichten

Schade

FNV wil de beroepsrisicoverzekering verplichten

Bedrijven moeten worden verplicht om voor hun werknemers een beroepsrisicoverzekering af te sluiten. Dat stelt Marian Schaapman, directeur van het ‘beroepsziektenbureau’ van FNV, op basis van officiële cijfers. Zo zouden er elk jaar ruim 3.700 mensen sterven en 20.000 mensen ziek worden als gevolg van problemen die zijn ontstaan op het werk.

De FNV wil dat deze aantallen omlaag gaan. Schaapman vindt het daarbij niet kunnen dat mensen die slachtoffer worden van bijvoorbeeld een burn-out, een aandoening aan hun nek of een ziekte door giftige stoffen, ook financieel de dupe zijn. Op dit moment kunnen werknemers bij een beroepsziekte alleen individueel een schadevergoeding claimen. Daarom pleit de vakbond nu voor het invoeren van collectieve regelingen.

Het bureau van FNV claimt de schade bij de werkgever voor leden van de bond die als gevolg van hun werk ziek of arbeidsongeschikt zijn geworden. Sinds de oprichting vijftien jaar geleden heeft het bureau bijna duizend keer een bedrijf aansprakelijk gesteld. In ruim vijfhonderd gevallen leidde dit tot een regeling en een totaal bedrag aan uitbetalingen van ruim € 17 mln. Tweehonderd zaken lopen nog, veertig mensen zijn overleden voordat de schade kon worden geregeld, aldus de FNV.

Reageer op dit artikel