nieuws

Eerste kwartaal 2015 scoort hoogste aantal miljoenenbranden in tien jaar

Schade

Eerste kwartaal 2015 scoort hoogste aantal miljoenenbranden in tien jaar

In de eerste drie maanden van dit jaar deden zich in Nederland 35 grote branden voor waarbij de schade wordt geraamd op € 1 mln of meer. Dat is, samen met 2013, het hoogste aantal miljoenenbranden dat in de afgelopen tien jaar in de eerste drie maanden van het jaar werd geregistreerd.

De schadelast bedroeg ongeveer € 81 mln. Dat blijkt uit cijfers van het Nivre en het Verbond van Verzekeraars. Tussen 2005 en 2015 viel de geraamde schadelast voor verzekeraars in het eerste kwartaal van een jaar slechts twee keer hoger uit: 2011 (€ 134 mln) en 2013 (€ 99 mln), terwijl ook in 2012 de totale schadelast op € 81 mln uitkwam. Dat zijn enkele uitkomsten die naar voren komen uit de meest recente registratie van de grote branden, die tot stand is gekomen in samenwerking met de bij het Nivre aangesloten expertisebureaus, expertiseorganisaties van verzekeraars en met verzekeraars.

Meeste branden
De meeste miljoenenbranden deden zich in het eerste kwartaal van dit jaar voor in de bouw: acht stuks. Zowel in de automotive branche als in bedrijfsverzamelgebouwen vonden in deze periode zes miljoenenbranden plaats. Verder werden er tussen begin januari en eind maart vier grote branden geregistreerd in de agrarische sector, drie in kantoorpanden annex woonhuizen en twee bij zowel horecabedrijven, onderwijsgebouwen en sportaccommodaties. De lijst met 35 miljoenenbranden worden gecompleteerd door de gezondheidszorg en particulieren, die beide in het eerste kwartaal van 2015 één keer werden getroffen door een flinke brand.

Reageer op dit artikel